EÚ v roku 2015 požičia ďalšie miliardy eur! Najviac peňazí potečie na Ukrajinu

peniaze
Európska komisia požičiava miliardy eur členským štátom. Budú schopné splatiť čoraz väčšie dlhy? PHOTO: Flickr

Európska Komisia v mene EÚ požičiava členským štátom miliardy eur v pôžičkách. Zadlžené štáty však nie sú schopné reálne tieto peniaze splácať. To však EÚ neprekáža, od roku 2011 požičala viac ako 50 miliárd eur.

Peniaze sú zväčša čerpané z trhu s obligáciami. Takejto podpory sa dočkalo už Portugalsko a Írsko, najbližšie miliardy potečú na Ukrajinu. Peniaze sa vyplácajú cez projekt makrofinančnej pomoci (MFA), ktorý je rozdelený na tri časti. Dokopy EÚ vyplatí Ukrajine 3,10 miliárd! A to len v priebehu jedného roka. Peniaze sú oficiálne určené na udržanie finančnej stability, ekonomického trhu, odvetvia energetiky a financií.

„Európa podporuje Ukrajinu v týchto ťažkých časoch, a to politicky a ekonomicky. Vyvíjame veľké finančné úsilie na reformovanie ekonomickej situácie v krajine s cieľom podporiť konkurencieschopnosť,“ hovorí europoslanec Valdis Dombrovskis.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Makrofinančná pomoc je určená pre členské štáty, ktoré pociťujú finančnú krízu. Zároveň bude orientovaná pre krajiny susediace s EÚ, napríklad pre Gruzínsko, ktorému bolo vyplatených 10 mil. eur.

O bed

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices