Konzervatívci mieria k víťazstvu v britských voľbách

parlament
Londýn, parlament. PHOTO: Flickr.

LONDÝN – Britskí konzervativci smerujú k víťazstvu v parlamentných voľbách a podľa upresnených odhadov by mohli sami získať väčšinu v Dolnej snemovni. Hlasovanie rovnako prinieslo aj triumf Škótskej národnej strane (SNP)a úplný prepad liberálnym demokratom. Tí doteraz vládli v koalícii s konzervatívcami.

Výsledky otvoria nielen otázku ďalšej politickej budúcnosti predáka porazených labouristov Eda Milibanda, ale predovšetkým britskej budúcnosti v Európskej únii a súdržnosti Británie vôbec.

Prieskumy vyrovnané

Predvolebné prieskumy poukazovali na vyrovnanú situáciu medzi oboma hlavnými stranami a výsledok konzervatívcov je do istej miery prekvapením.

Podľa prvých odhadov po uzavretí volebných miestností mali konzervatívci získať v 650-člennom parlamente 316 kresiel. Podľa upresnených odhadov televízií BBC, Sky a ITV by mali mať toryovci dokonca 329 poslancov. Nemuseli by teda vstupovať do koalície ako v doterajšom kabinete, kedy vládli s liberálnymi demokratmi.

Väčšina v Dolnej snemovni je 326 kresiel, ale faktická o niečo nižšia. Pretože severoírska strana SinnFéin tradične odmieta zasadnúť vo Westminsteri. Teraz by mala mať štyroch poslancov.

593 okrskov spočítaných

Doteraz boli vyhlásené oficiálne výsledky v 593 volebných okrskoch. Konzervatívci zatiaľ majú 288 kresiel, labouristi 218, Škótska národná strana 56 a liberálni demokrati len osem. Jedného poslanca zatiaľ získala Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a Zelení.

Voľby ukázali, že päťročné vládnutie v koalícii s toryimi prakticky zlokvidovalo liberálnych demokratov. Do parlamentu sa nedostalo ale množstvo iných ministrov, napríklad minister obchodu Vince Cable alebo námestník ministra financií Danny Alexander.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Vypadol aj bývalý predák liberálnych demokratov Charles Kennedy, ktorý bol poslancom od roku 1983. Znovuzvolený bol v Sheffielde šéf strany a vicepremiér Nick Clegg. Predpokladá sa ale, že jeho pozícia na čele strany je ohrozená.

To isté platí o Edovi Milibandovi, ktorému sa nepodarilo doviesť labouristov k úspechu a neuspel najmä v Škótsku, kde labouristi boli doteraz dominujúcou stranou.V Škótsku naopak truimfovala SNP, ktorá presadzuje samostatnosť Škótska a je súčasne lavicovejšou stranou než labouristi.

Budúcnosť Škótska

Úspech strany SNP, ktorá mala v minulom parlamente len šesť poslancov, vyvoláva opätovné otázky o budúcnosti Škótska, kde konzervatívci nemajú jediného poslanca. V minuloročnom referende Škóti neveľkou väčšinou odmietli samostatnosť, ale táto otázka sa vzhľadom k dominantnému postaveniu SNP zrejme dostane opäť do popredia.

Stane sa tak tým skôr, pokiaľ Cameron splní predvolebný sľub a usporiada v roku 2017 referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii. Pokiaľ by Británia z únie odišla, dala SNP už skôr najavo, že bude usilovať o členstvo v EÚ a o ďalšie referendum.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Na referendum populistov a extrémistov sa nechystám

Slovensko čaká v sobotu referendum o zmene znenia ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia Národnej …

Consent choices