šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union 2014 EP.

„The Energy Union Tour“  alebo návštevy členských krajín EÚ – čo to znamená pre Vašu krajinu?

Solidarita nie je prázdne slovo; je v strede európskej integrácie a umožňuje členským štátom Európskej únie (EÚ) spolupracovať v rôznych oblastiach – od otázok životného prostredia po rozpočtové pravidlá, od energetiky po obchod, a podobne. Bez tohto pocitu dôvery by celý politický projekt Európskej únie nebol možný.

No projekt európskej integrácie nie je založený výlučne len na solidarite; jednotný európsky trh slúži všetkým občanom. Preto nie je nič zlé na tom, keď sa občania opýtajú – čo nám prinesie tá a alebo oná európska iniciatíva? Čo to pre nás v skutočnosti znamená? Ide o úplne legitímnu otázku v rámci akejkoľvek politickej diskusie a rozhodovacieho procesu EÚ.

Čo majú však tieto otázky spoločné s „Energy Union Tour“, ktorú som začal dňa 20. mája? Má vôbec zmysel cestovať po štátoch EÚ, stretávať sa s politickými predstaviteľmi štátov, odbornej verejnosti, študentmi a občanmi?  Doterajší záujem o projekt Energetickej únie naznačil, že má. Už vieme, že väčšina občanov EÚ vníma Energetickú úniu cez svoje účty za energie. Na to, aby energia bola dostupná pre každého, je však potrebné vybudovať spoločný trh s energiou. Už vo februári oznámila Európska komisia komplexnú stratégiu Energetickej únie o tom, ako vybudovať silný a prepojený energetický trh, kde môžu energie slobodne „tiecť“ naprieč členskými štátmi, kde posilňujeme našu energetickú bezpečnosť prostredníctvom investícií do obnoviteľných zdrojov, kde dávame dôraz na energetickú účinnosť a kde sa stávame globálnym lídrom v nových technológiách. Naša stratégia bola veľmi pozitívne privítaná v Európskom parlamente, v Európskej rade, hlavnými zainteresovanými stranami naprieč Európou, ako aj stovkami občanov, ktorých som stretol počas predchádzajúcich mesiacov.

No to samozrejme nie je dostačujúce; úspech projektu Energetickej únie závisí na pozitívach, ktoré prinesie každému členskému štátu.  To je dôvod, prečo som sa rozhodol začať sériu návštev po členských štátoch. Potom, čo sme dosiahli spoločné porozumenie, že Energetická únia môže slúžiť spoločnému európskemu záujmu, tak mojou snahou je ukázať, že čo konkrétne môže priniesť pre každý jeden členský štát EÚ. Tieto prínosy pre priemysel, spotrebiteľov a životné prostredie budú základom mojich diskusií po celej Európe. Niektoré krajiny budú ťažiť z lepšieho prepojenia elektrických prenosových sústav, iné môžu očakávať zvýšenú konkurencieschopnosť ich trhu alebo zvýšenú bezpečnosť dodávok zemného plynu.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Táto cesta je teda o priblížení diskusie smerom k občanom a prezentácii možných prínosov a následkov pre zúčastnené strany. Preto by som chcel využiť túto príležitosť a pozvať všetkých Vás – pripojte sa k diskusii o Energetickej únii.  Nadchádzajúce návštevy sú zverejňované na stránke Energetickej únie a na mojom Twitter účte. V priebehu návštev budem používať sociálne médiá a digitálnu komunikáciu a samozrejme počúvať. Verím, že aj vďaka Vám, sa nám podarí skvalitniť našu prácu a Energetická únia bude projektom nás všetkých.

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices