benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union - Source EP.

Flašíková Beňová: Dostupné informácie o súčasnej podobe TTIP by mi bránili hlasovať za

Po náhlom zrušení rokovania o správe k Transatlantickému obchodnému a investičnému partnerstvu (TTIP), ktoré sa nečakane odohralo minulý mesiac, sa táto dôležitá téma presúva na dnešný deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP). Správa v sebe obsahuje súbor odporúčaní adresovaných Európskej komisii, ktoré by mali reagovať na pretrvávajúcu kritiku a nespokojnosť so súčasným stavom prípravy a znenia tejto medzinárodnej dohody.

Formulované odporúčania sú výsledkom práce európskych parlamentných výborov, ktoré by mali pomôcť získať TTIP potrebnú dávku dôveryhodnosti. „Schopnosť skutočne účinnej obhajoby európskych hodnôt a záujmov, ktorá musí byť v prípade takto závažného dokumentu prioritou, je vzhľadom na presakujúce informácie tak trochu otázna. Znamená to, že vzhľadom na súčasný stav by táto dohoda stála skutočne na veľmi vratkých nohách,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Európsky parlament môže, v akomkoľvek štádiu rokovaní zaujať k takejto medzinárodnej dohode postoj a práve preto došlo aj k vypracovaniu uvedenej správy.

„V prípade schválenia bude samozrejme na Európskej komisii, ako s uvedenými odporúčaniami naloží. Za seba si však dovolím zdôrazniť, že momentálne dostupné informácie o podobe TTIP by mi neumožnili hlasovať za prijatie tejto dohody,“ zdôraznila europoslankyňa. Dôvodov je podľa nej viacero. „Je to napríklad nedostatočná ochrana malých a stredných podnikov, ktoré sú základným stavebným kameňom európskeho hospodárstva, ale aj požiadavka na arbitrážne konania, ktoré by vládam členských štátov EÚ mohli brániť v tom, aby postupovali striktne vo verejnom záujme,“ priblížila poslankyňa. Za dôležité z hľadiska konečnej podoby a ratifikácie TTIP považuje aj fakt, že by s veľkou pravdepodobnosťou malo ísť o tzv. zmiešanú dohodu. „Znamená to, že sa k nej bude vyjadrovať nielen Európsky parlament, ale aj zastupiteľské orgány všetkých 28 členských štátov Európskej únie,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices