Euro uplynulý týždeň bez zmeny. Ako je na tom cena ropy a zlata?

„Spoločná mena eurozóny sa prevažnú časť minulého týždňa síce oslabovala, no v sumáre ho ukončila bez zmeny. Neistá situácia okolo Grécka na čas utíchla a pozornosť sa sústredila na zasadnutie amerického Federálneho rezervného systému. Vývoj kráľovského menového páru ovplyvnilo aj dianie na čínskom akciovom trhu, ktorý sa začiatkom týždňa výrazne prepadol v súsvislosti s obavami spojenými so spomaľovaním rastu čínskeho hospodárstva“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V medzimesačnom porovnaní je naša mena slabšia o – 1,5 %. Aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka naďalej výrazne stráca, a to až – 18 %. Euro uplynulý týždeň zaknihovalo straty voči väčšine mien nášho regiónu. Počas minulého týždňa získalo len voči českej korune, a to 0,14 % a piatok ukončilo na úrovni 27,076 EURCZK. Stratu na úrovni siedmich stotín percenta naša mena zaknihovala voči poľskému zlotému a piatkové obchodovanie tak ukončila na hladine 4,1414 EURPLN. Voči maďarskému forintu si odpísala až – 1,4 % a uplynulý týždeň uzatvárala na úrovni 307,17 EURHUF.

Fed detailnejšie indície o zvyšovaní sadzieb neposkytol

V stredu [29. júla 2015] sa všetka pozornosť upriamovala na zasadnutie amerického Federálneho rezervného systému. K prvému zvýšeniu úrokových sadzieb v USA podľa očakávaní nedošlo, a teda hlavná úroková sadzba ostala na rekordne nízkej úrovni 0,25 % aj po stredajšom zasadnutí. Všetko by sa mohlo zmeniť už na najbližšom, septembrovom, zasadnutí. Nič však nie je isté, keďže index pracovných nákladov v USA v 2. kvartáli tohto roka ukázal najpomalší rast miezd od roku 1982. Tento index sa považuje za jeden zo smerodajných pri rozhodovaní Fed – u o svojej menovej politike.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Ropa Brent najlacnejšia od konca januára

Ceny ropy Brent opäť poklesli najmä vplyvom prudkého prepadu akciových trhov v Číne, ktorý vyvolal obavy z ďalšieho spomalenia ekonomiky. Tá je totiž druhým najväčším spotrebiteľom energií na svete, čo by znamenalo ďalší pokles dopytu, a teda ešte výraznejšiu prevahu ponuky. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 52,21 USD za barel, a teda o vyše – 2 % lacnejšia. Počas týždňa však zlacnela až o – 4,4 % a v medzimesačnom porovnaní je lacnejšia ešte výraznejšie, a to až o – 18,6 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 50,3 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Zlato najlacnejšie za 5,5 roka

Obchodovanie so zlatom bolo v uplynulom týždni zmiešané. V pondelok sa jeho cena prepadla vplyvom prepadu akciového trhu v Číne. Trhy reagovali aj na zasadnutie centrálnej banky USA. Uplynulý týždeň tak zlacnelo o – 0,3 % na piatkových 1 095,82 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 6,5 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o – 14,5 %.

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices