Big data, cloud, geoblokovanie, sieťová neutralita. Povieme vám, čo to presne je!

Internet denne používa približne 315 miliónov Európanov. Čítame správy, pozeráme filmy, nakupujeme a chatujeme s priateľmi. EÚ chce potenciál internetu využiť čo najviac. Komisia preto v máji predstavila stratégiu jednotného digitálneho trhu. V júni sa Parlament a Rada dohodli na tom, že od roku 2017 sa skoncuje s roamingovými poplatkami. Okrem toho požadujú i spravodlivé zaobchádzanie so všetkou internetovou prevádzkou. A tu sú pojmy, s ktorými sa budete stretávať čoraz častejšie.

Big data

Obrovská masa údajov, medzi ktoré možno zaradiť napríklad aj údaje o nákupných transakciách alebo signáloch GPS. Komisia v tejto oblasti identifikovala viacero dôležitých otázok. Zaujíma ju napríklad to, koho možno považovať za vlastníka týchto údajov ako aj všadeprítomný problém ochrany osobných údajov pre zneužitím.

Cloud computing

Ide o uschovávanie údajov na diaľku, cez internet. Pre majiteľov údajov je takéto uschovávanie síce pohodlné a cenové prijateľné, vynárajú sa však obavy týkajúce sa takéhoto zaobchádzanie s citlivými údajmi.

E-commerce

Tento pojem snáď už ani netreba predstavovať. Nakupovanie cez internet sa stalo bežnou súčasťou nášho života. Komisia však odhaduje, že len 15% zákazníkov nakupuje zo zahraničných e-shopov. Za hlavnú príčinu tohto javu považuje vysoké poštovné náklady.

Geoblokovanie

Niektoré firmy naschvál blokujú svoje webové stránky takým spôsobom, aby sa užívateľ nemohol dostať na stránky určené pre inú krajinu, a na ktorých ponúka buď iné alebo lacnejšie produkty. Počas júlového plenárneho zasadnutia Parlament potvrdil svoju pozíciu ohľadom reformy autorských práv. Poslanci žiadajú lepšie sprístupnenie obsahu do zahraničia, no uvedomujú si pritom dôležitosť zachovanie teritoriálnych licencií, najmä v oblasti televíznej a filmovej produkcie.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Sieťová neutralita

Princíp, podľa ktorého by mali poskytovatelia internetových služieb zaobchádzať zo všetkým obsahom, web stránkami a platformami rovnako. Nemali by tak napríklad naschvál spomaľovať alebo blokovať prístup na konkurenčné weby. Záruky sieťovej neutrality sú súčasťou tzv. komunikačného balíka, na ktorom sa Parlament a Rada dohodli v júni tohto roku.

Roaming

Možnosť telefonovať, esemeskovať a surfovať na internete v zahraničí vám už nemusíme predstavovať. Dobrou správou je, že od 15. júna 2017 by vás to nemalo stáť ani cent navyše.

O ram

Odporúčame pozrieť

komisia

EK a členské štáty spolupracujú pri vytvorení spoločného cloudu pre kultúrne dedičstvo Európy

Európska komisia (EK) v utorok začala dialóg s členskými štátmi o spolupráci na vytvorení spoločného …

Consent choices