S novými okuliarmi bude pre niektoré deti svet jasnejší
S novými okuliarmi bude pre niektoré deti svet jasnejší. Europoslanec Vladimír Maňka pri odovzdávaní nových okuliarov. PHOTO: archív VM

Europoslanec Maňka: Niekedy môžu byť Vianoce aj v lete

Vladimír Maňka, slovenský europoslanec pôsobiaci vo Výbore pre rozpočet, sa už od roku 1999 aktívne podieľa na fungovaní táborov pre deti zo sociálne slabších rodín. Hovorí, že ďeťom, ktoré často žijú v nedostatku, chcú počas tých 10 dní ukázať, že život môže byť aj krajší ako ho doteraz žili. V rozhovore prezradil ako tábory prebiehajú a čo všetko v nich na deti čaká.

Venujete sa organizovaniu táborov pre deti zo sociálne slabších rodín. Prečo ste sa na to dali?

Začalo sa to, keď som bol primátorom Zvolena v roku 1999. Oslovil ma televízny moderátor Patrik Herman, že vo Zvolene organizuje detský tábor a potrebuje pomôcť. Pomáhali sme niekoľko rokov, no potom mal projekt kvôli financovaniu skončiť. Vtedy sme sa dohodli, že taký fantastický projekt nenecháme padnúť. S Patrikom Hermanom a Soňou Šáliovou sme založili občianske združenie Štvorlístok deťom. Za tie roky sme pomohli viac ako 3000 deťom z celého Slovenska.

Kde sa koná takýto tábor pre deti?

Tábor bol tento rok v rekreačnom zariadení v Tajove. Predtým vo Zvolene, Ľubietovej,…

Šantenie v pene
Šantenie v pene. PHOTO: archív VM

Akým spôsobom sa dieťa môže do takého tábora dostať?

Deti do tábora vyberajú primátori, starostovia, riaditelia škôl, občianske združenia, krízové centrá po celom Slovensku. Základnou podmienkou výberu je zlá ekonomická a sociálna situácia, tragická, alebo iná vážna udalosť v rodine. Pre deti je tábor odmenou za výborné výsledky v škole alebo mimoškolskej činnosti. Tento rok sme mali deti vo veku 10 14 rokov z 80 miest a obcí Slovenska. Často starosta deti naloží do vlastného auta a do tábora ich dovezie. Väčšina z detí nikdy v tábore nebola. Medzi dobrovoľníkmi, ktorí nám pomáhajú máme psychológov, ktorí niektorým deťom hlavne zo začiatku veľmi pomôžu. Medzi dlhoročných sponzorov patrí napríklad aj očná klinika.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Čo má spoločné očná klinika s detským táborom?

Každý rok bezplatne urobia očné vyšetrenie detí. Aj tento rok dostalo od nich osem detí nové okuliare. Bezplatne. Asi pred dvomi rokmi sme mali v tábore 13 ročného chlapčeka, ktorý nevidel na jedno oko. To sme zistili až pri očnom vyšetrení v tábore. Následne podstúpil operáciu a dnes už vidí na obidve oči.

Kto sa podieľa na fungovaní tábora?

Máme okolo 200 dobrovoľníkov. Lekári, psychológovia, záchranári, vojaci, policajti, hasiči, speváci, herci, študenti, podnikatelia,… všetci vo svojom voľnom čase. Jedinou odmenou im je šťastný pohľad v očiach detí. Niekedy sa z detí z tábora po rokoch stávajú vedúci, ktorí sa prihlásia, že chcú pomôcť.

V máji už roky organizujem tenisový charitatívny turnaj Eurocup, kde prídu sponzori, ktorí nám pomáhajú. Za pomoci sponzorov, profesionálnych športovcov a iných partnerov sme tento rok kompletne obliekli všetky deti.

Vo videu môžete aj vy nahliadnuť do detského tábora „Štvorlístok deťom 2015“

O vik

Odporúčame pozrieť

manka

Vladimír Maňka: Musíme viac chrániť oznamovateľov korupcie, aj pred ich zamestnávateľmi

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices