Andrea Oravcová: Kvóty nás posunú ešte do väčšej krízy, a to nielen migračnej

V posledných dňoch je zaručene najpoužívanejším slovom, a to nielen v medzinárodných vzťahoch, slovo „kvóty“. Kvóty na jednej strane rozdeľujú, na druhej spájajú Európu. Podľa európskych lídrov by práve kvóty mali riešiť problém s imigrantami v Európe. Túto problematiku v strane TIP sleduje Andrea Oravcová.

Čo si myslíte o kvótach?

Je to alibistické riešenie európskych úradníkov, ktoré však neprinesie požadované vyriešenie komplikovanej situácie.

Teda toto riešenie nebude mať žiadny prínos?

Úplne objektívne treba povedať, že keby tento systém fungoval bezchybne tak určite na nejaký čas vyrieši problém krajín, ktoré dnes trpia najväčším prílevom migrantov na svoje územie. Sú to predovšetkým vstupné krajiny, ako Grécko a Taliansko a tranzitné krajiny ako Maďarsko, či Rakúsko.

Na nejaký čas?

Myslím si, že EÚ vysiela odkaz, že k nám môžu prísť ďalšie desiatky tisíc migrantov: „My sa postaráme,“ hovoríme im. Do Európy začne prúdiť ešte viac ľudí a tlak na vstupné a pravdepodobne ani tranzitné krajiny sa nezníži. Práve naopak. Viac ľudí sa vydá na strastiplnú cestu a teda pravdepodobne ich aj viac zahynie. Viac ľudí ochotných zaplatiť za cestu do Európy prinesie ešte väčšie problémy s pašerákmi. Problémov bude len pribúdať. Toto riešenie nie je dobré ani z medzinárodného ani z toho európskeho hľadiska.

Lídri EÚ si však práve od kvót sľubujú upokojenie situácie v mnohých členských štátoch a taktiež medzi nimi navzájom.

Toto riešenie rozhádalo členské štáty EÚ a vytvorilo ešte väčšiu priepasť medzi občianskou spoločnosťou a touto organizáciou. Protesty proti povinným kvótam sa množia, najhoršie je, že takto nezvládnuté riešenie migračného problému dáva priestor pre rast extrémizmu a s ním aj rôznych extrémistických skupín, združení či dokonca politických strán. To nemusí byť najlepší signál pred blížiacimi sa voľbami na Slovensku ale taktiež to vytvára problém, s ktorým bude skôr či neskôr konfrontovaná aj EÚ. Navyše celé to riešenie má toľko doteraz nevyjasnených otázok, že očakávam ešte vážne problémy pri jeho aplikácii.

Aké nevyjasnené otázky máte na mysli?

Či už je to otázka kto bude priraďovať migrantov jednotlivým členským štátom, akým spôsobom sa budú migranti presúvať cez celú Európu aby sme ich dostali do cieľovej destinácie. Čo keď imigrant nebude chcieť ísť do krajiny, ktorú mu vybrali. Čo ak bude chcieť opustiť túto krajinu. Aj keby sa doriešili všetky technické a právne problémy sprevádzajúce toto opatrenie, je veľmi pravdepodobné, že imigranti nebudú rešpektovať povinné prerozdelenie.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Keď kvóty podľa Vás nie sú riešením, čo by ním malo byť?

Ak Vám doma zateká, nerozdelíte vodu do viacerých vedier, ale v prvom rade zapcháte dieru. Riešme problémy tam, kde vznikli. Medzinárodné spoločenstvo by spoločne malo prijať opatrenia, ktoré prestanú ľudí vyháňať z ich domovov, a vrátia milióny utečencov do ich vlasti, vrátia milióny migrantov domov. Svetoví lídri by si mali sadnúť za rokovací stôl a spoločne riešiť migračnú krízu. Toto predsa nie je problém Európy, je to problém svetový.

Ale predsa len, kým sa nevyrieši situácia vo krajinách kde panuje vojna, nemali by sme utečencom pomôcť?

Určite áno. Odmietanie kvót neznamená odmietanie pomoci, tým ktorí ju skutočne potrebujú. Hrou na city však nemôžeme prekryť naše racionálne myslenie a začať veriť tomu, že všetci, ktorí sa skrývajú pod utečeneckou dekou sú chudáci hľadajúci mier a pokoj. Musíme myslieť aj na bezpečnosť Európy. Je potrebné posilniť vonkajšie hranice a vytvoriť systém, ktorý bezpečne odlíši chudákov hľadajúcich bezpečnosť od tých, ktorí by tú bezpečnosť mohli narušiť. No a potom nám predsa pomoc skutočným utečencom nemusí nikto diktovať.

Takže povinné kvóty nič neriešia?

Kvóty riešia ale nevyriešia. Naopak, obávam sa, že nás posunú ešte do väčšej krízy – migračnej, politickej, občianskej i ekonomickej.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala Andrea Oravcová, predsedníčka bratislavského kraja strany TIP.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices