Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union 2015.

Europoslanec Mikolášik: Slovensko je zaspaté. Za nečerpanie eurofondov môže vláda

Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik pôsobí v troch rôznych výboroch a predsedá pracovnej skupine, ktorá zodpovedá za tému bioetiky. V rozhovore ponúkol svoj pohľad na súčasné dôležité otázky z Výboru pre regionálny rozvoj, ako aj na situáciu čerpania eurofondov na Slovensku.

Čo najdôležitejšie sa z vášho pohľadu udialo v roku 2015?

Rok 2015 bol na jednej strane rokom turbulentným, ale aj úspešným pre Úniu, ako aj pre Slovensko. V rámci Výboru pre regionálny rozvoj je veľmi dôležité, aby Európska únia uznala tzv. Karpatskú stratégiu za jednu z ďalších kľúčových oblastí svojho snaženia vo vzťahu k rozvoju či zlepšeniu zamestnanosti. Karpatská stratégia sa týka Slovenska, Poľska, Maďarska, ale aj Rumunska a dotýkala by sa aj susedných krajín ako Ukrajina, či Česko. Ak by bola prijatá Úniou za jednu z prioritných, tak by mala podobné zameranie ako napríklad Alpská stratégia, ktorá združuje krajiny, kde majú Alpy. Musím ale priznať, že zatiaľ nemáme vykryté krajiny z bývalej strednej Európy, do ktorých by spadalo aj Slovensko. V tomto smere som do toho zapojil aj slovenskú diplomaciu a apeloval som aj na slovenskú vládu, aby bola v tejto otázke aktívnejšia. Táto stratégia by mohla Slovensku veľmi pomôcť v oblasti ekonomiky aj regionálneho rozvoja.

Čo hovoríte na často komentované čerpanie eurofondov?

Slovensko v tomto zaostáva, je zaspaté. Keď sa skončilo programové obdobie 2007-2013, vybavili sme predĺženie možnosti čerpania eurofondov o tri roky. Stále to ale vyzerá tak, že Slovensko nedočerpá aj viac ako miliardu z celkových 11,5 miliárd eur. Vieme, že z objemu všetkých investícií, ktoré sa u nás finančne kryjú, je niekedy až 80 % krytých z financií Európskej únie. Vláda by mala občanom oznamovať, čo pochádza z prostriedkov Únie a čo z rozpočtu Slovenskej republiky. Občania majú právo pomôcť si týmito prostriedkami a veľká ich časť nebude použitá, lebo väčšina projektov nebola ani vymyslená, ani zazmluvnená. Za to je zodpovedná slovenská vláda, jedine ona. Tieto eurofondy sa poskytujú na projekty, ktoré dotyčná členská krajina predloží na schválenie. Ako nám ale môže niekto niečo zafinancovať, ak nie sme schopní predložiť kvalitné projekty a včas.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Ako to vyzerá do budúcnosti? Budeme čerpať eurofondy naďalej?

Ako člen Výboru pre regionálny rozvoj som veľmi spokojný, že Slovenská republika bude mať eurofondy k dispozícii aj do budúcna. Diskutovalo sa o tom počas rokovaní o budúcom programovom období 2014-2020. Slovenská republika bude využívať eurofondy viac ako doteraz.  Mali by sme vedieť použiť až 15 miliárd eur.

V rámci Výboru pre regionálny rozvoj ste zorganizovali aj návštevu starostov v Bruseli. Čo bolo jej hlavným cieľom?

Zastávam názor, že ak niekto pozná pomery v Štrasburgu a v Bruseli, tak má dokázať robiť aj parlamentnú diplomaciu. Má možnosť otvárať kľučky na dverách pre ľudí napríklad zo Slovenska, ktorí sa potrebujú dostať k informáciám. Rozhodol som sa pozvať na pracovnú návštevu do Bruselu primátorov miest Prešov, Levoča, Poprad. Šiel som s nimi na potrebné úrady a na miesta, kde sa dostali k informáciám, ktorými dovtedy nedisponovali. Som rád, že dotyční primátori hodnotili mnou pripravený program ako veľmi poučný, obsažný a odchádzali domov s hŕbou informácií.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik

O vik

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices