sefcovic
Maroš Šefčovič, eurokomisár a podpredseda EK pre Energetickú Úniu PHOTO: © European Union- EP.

Maroš Šefčovič: Musíme prijať opatrenia, aby ceny za doručovanie balíkov neboli prekážkou elektronického obchodovania

Európska komisia dnes v rámci stratégie digitálneho jednotného trhu predložila balík opatrení, ktoré majú umožniť spotrebiteľom a spoločnostiam kupovať a predávať výrobky a služby v celej EÚ cez internet ľahšie a s väčšou právnou istotou. Plán podpory elektronického obchodu sa skladá z týchto troch prvkov: odstránenia geografického blokovania, zefektívnenia a cenového zatraktívnenia cezhraničného dodávania balíkov a podpory dôvery zákazníkov prostredníctvom lepšej ochrany a presadzovania predpisov.

Spolu s týmto balíkom prijala aj novelu smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorou aktualizovala pravidlá, ktorými sa takmer 30 rokov riadili audiovizuálne médiá a zabezpečovala sa kultúrna rozmanitosť v EÚ.

Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú Úniu, Maroš Šefčovič, ktorý sa na rokovaní Európskej komisie v Bruseli tiež zúčastnil, uviedol: ,,Stále viac ľudí, podnikov a verejných služieb sa digitalizuje, s čím narastá aj množstvo viacerých problémov. Čoraz viac ľudí nakupuje cez Internet, pričom veľakrát nehľadí na krajinu pôvodu internetového obchodu, ale na cenu a kvalitu tovarov a služieb. Európska komisia chce svojimi návrhmi zabezpečiť, aby občania, ktorí nakupujú v inej krajine EÚ – bez ohľadu či ide o internet alebo osobne v kamennom obchode – neboli diskriminovaní, pokiaľ ide o dostupnosť cien, obchodné či platobné podmienky. Rovnako musíme prijať aj opatrenia, aby ceny za doručovanie balíkov neboli prekážkou elektronického obchodovania“. 

Cieľom novelizovanej smernice o audiovizuálnych mediálnych službách je prispôsobiť právne prostredie realite, obrovskému nárastu online platform na sledovanie audiovizuálneho obsahu.  Európska komisia chce návrhom dosiahnuť lepšiu rovnováhu pravidiel, ktoré sa v súčasnosti vzťahujú na tradičných vysielateľov, poskytovateľov služieb videa na požiadanie a platformy na uverejňovanie videí, najmä pokiaľ ide o ochranu detí. Novelou smernice sa tiež posilní podpora európskej kultúrnej rozmanitosti, zabezpečí nezávislosť regulačných orgánov v audiovizuálnej oblasti a poskytne vysielateľom väčšia flexibilita v prípade reklamy.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič sa v nedeľu pripojil k blahoželaniu šéfky EK …

Consent choices