Smernica proti vyhýbaniu sa plateniu daní prešla, Parlament ale požaduje prísnejšie pravidlá

Návrh Európskej komisie o smernici proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam v EÚ schválil aj hospodársky a menový výbor Európskeho parlamentu. Parlamentní poslanci však v návrhu presadzujú prísnejšie limity odpočtu úrokov a daňové sadzby vo výške 15%.

Smernica je odrazom akčného plánu OECD, ktorý sa zaoberá obmedzením daňových erózií a posunom ziskov. Okrem toho sa smernica zameriava na miesta, kde sú zisky vytvorené a obsahuje aj právne záväzné opatrenia, ktoré majú blokovať metódy využívané firmami na vyhýbanie sa plateniu daní.

Komisia a Parlament sa zatiaľ nezhodli v odpočtoch úrokov. Zatiaľ čo Komisia navrhuje, aby mohli spoločnosti odpočítať maximálne 30 % svojich príjmov, Parlament by hranicu videl najradšej na 20 % alebo dvoch miliónoch podľa toho, ktorá hodnota by bola vyššia. Poslanci Parlamentu chcú tiež stanoviť päťročnú lehotu, počas ktorej sa tieto odpočty budú môcť vykonávať.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Hugues Bayet zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov povedal: Je nemysliteľné neustále žiadať o čoraz väčšie úsilie zo strany zamestnancov, dôchodcov či malých a stredných podnikov, zatiaľ čo sa bohatí v rovnakom čase vyhýbajú spravodlivým príspevkom prostredníctvom daní.“ Bayet apeloval na členské štáty a povzbudil ich k ambicióznosti v boji proti daňovým únikom.

O vik

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca: SASKA nechce zvyšovať dane ani v Európskom parlamente

V EP sme hlasovali o správe, ktorá obsahovala výzvu na revíziu dlhodobého rozpočtu EÚ. Cieľom …

Consent choices