beňová
Monika Flašíková Beňová /vľavo/ počas rokovania v Bruseli. PHOTO: European Parliament 2016

Monika Beňová: Európska minimálna mzda je dôležitejšia ako minimálny príjem

Predseda Európskej komisie Juncker už vo svojom inauguračnom prejave povedal, že je potrebné zabezpečiť primeraný minimálny príjem pre všetkých Európanov bez rozdielu. Spôsob, akým by sa to v rámci Európskej únie (EÚ) malo dosiahnuť, však zostáva nejasný. Témou sa bude v rámci nadchádzajúceho plenárneho zasadnutia zaoberať Európsky parlament (EP).

Stanovenie minimálneho príjmu súvisí s napĺňaním jedného z cieľov Stratégie Európa 2020. Je ním zníženie počtu osôb ohrozovaných chudobou. „Minimálny príjem je tu však vnímaný ako istá forma sociálnej dávky, ktorá by mala prislúchať každému bez rozdielu. Nesúvisí so schopnosťou ľudí uplatniť sa. Znamenalo by to ďalšiu záťaž pre už aj tak často napäté sociálne systémy jednotlivých krajín,“ priblížila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Preto je podľa nej dôležitejšie sústrediť sa na tému európskej minimálnej mzdy. Tá by mala pracujúcim v rámci celej EÚ zabezpečiť zodpovedajúci životný štandard. Musí však ísť ruka v ruke s aktívnymi politikami zamestnanosti, spolu so zjednodušovaním prístupu na trh práce pre rozličné skupiny obyvateľstva. Potrebujeme motivovať ľudí zamestnať sa. Nie podporovať ich dlhodobú závislosť na akejkoľvek sociálnej dávke. Aj na Slovensku je v súčasnosti množstvo voľných pracovných miest, ktoré je pre nedostatočný záujem alebo kvalifikáciu uchádzačov problém obsadiť,“ zdôraznila poslankyňa.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Výška spoločnej minimálnej mzdy bude musieť nepochybne zohľadniť rozdielne možnosti jednotlivých európskych ekonomík. Zaručí však lepšiu ochranu, väčšiu mieru solidarity, zmierňovanie nerovností a zvyšovanie materiálneho zabezpečenia sociálne slabších vrstiev obyvateľstva. Otázkou už len zostáva, kedy sa ňou začnú predstavitelia národných štátov v spolupráci s Európskou komisiou reálne zaoberať,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O red

Odporúčame pozrieť

hajsel

Robert Hajšel: Ako sociálny demokrat podporujem zavedenie minimálnej mzdy na úrovni EÚ

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices