figel
Ján Figeľ na stretnutí s Dalajlámom. PHOTO: archív JF.

Figeľ sa stretol s Dalajlámom, hovorili o ľudských právach

Osobitný vyslanec EÚ pre podporu slobody a náboženského vyznania, Ján Figeľ sa v Bruseli stretol s tibetským náboženským vodcom, Dalajlámom. Ten je na ceste po EÚ a jednou zo zastávok bol práve Brusel a čaká ho ešte aj Štrasburg. Jeho program sa totiž týka aj európskych inštitúcii, počas ktorého sa stretáva s verejnosťou na prednáškach pod názvom Moc a starostlivosť.

Počas hodinového rozhovoru s Jánom Figeľom sa venovali viacerým témam, ktoré sa týkajú vývoja na Blízkom východe, spolupráce medzi národmi, alebo aj ochrany slobody náboženstva a viery. Dalajláma nabáda na osobnú premenu človeka a jeho osobnej angažovanosti, aby sa spoločnosť pozitívne menila. Tak sa dá podľa neho prekonávať zlo bez použitia násilia. Tiež sa vyslovil za rešpektovanie ľudskej dôstojnosti.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Figeľ na stretnutí zdôraznil, že sloboda náboženského vyznania alebo viery ako univerzálne ľudské právo je prioritou v rámci politiky EÚ v oblasti ľudských práv. Ján Figeľ tiež upozornil, že náboženský útlak, či prenasledovanie sa dnes týka troch štvrtín ľudí na svete. Dalajláma navštívi aj Slovensko v dňoch 15.-17.10 v rámci slovenského predsedníctva.

O red

Odporúčame pozrieť

Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

29. marca 2004 sa Slovenská republika stala členskou krajinou NATO. O mesiac neskôr sme sa stali …

Consent choices