Ilustračné PHOTO © European Union – EP.

Výbor pre poľnohospodárstvo navrhuje väčšiu podporu chovu králikov

Výbor pre poľnohospodárstvo odporúča členským štátom vyradenie batériových klietok u chovateľov králikov a zabezpečenie jednoduchších, no zdravších alternatív. Podľa výboru by lepšie sociálne a životné podmienky predchádzali chorobám a v konečnom dôsledku aj používaniu nadmerného množstva antibiotík.

„Skutočnosť, že po toľkých rokoch sme konečne hovorili o minimálnych štandardoch na ochranu králikov je úspech. Urobili sme krok správnym smerom, no potrebujeme záväzné pravidlá,“ povedal Stefan Eck z Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice.

Podľa poslancov závisí na chovateľských podmienkach aj verejné zdravie. Plánujú podporiť každú členskú krajinu v tom, aby odstránila klietkové chovy a aby sa zabezpečili alternatívy, ktoré umožnia lepšiu prevenciu proti chorobám. Poslanci si myslia, že to povedie k zníženému využívaniu antibiotík, ktoré sa potom vo zvierati dostávajú k spotrebiteľom.

Zdôrazňujú tiež rovnováhu, ktorá by mala byť medzi životnými podmienkami zvierat, finančnou situáciou poľnohospodárov a medzi dostupnosťou králičieho mäsa pre spotrebiteľov. Členovia Výboru pre poľnohospodárstvo vyzývajú okrem členských štátov aj Komisiu, aby zabezpečila kvalitu dovážaného králičieho mäsa z krajín mimo EÚ.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Vyššie náklady potrebné na zabezpečenie vyššej úrovne chovu by mala Komisia kompenzovať podporou odvetvia, ale aj podporou spotreby králičieho mäsa.

O vik

Odporúčame pozrieť

mikolasik

Miroslav Mikolášik: Pesticídy nesmú ovplyvňovať kvalitu životného prostredia

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices