benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Britskí politici by sa mali vyvarovať arogantných, diskriminačných návrhov

Súčasťou dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) bude aj informácia zo strany Európskej komisie ohľadom súčasného stavu rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ).

Pokrok v prvej fáze sa po mnohých kolách rokovaní podarilo dosiahnuť až uplynulý týždeň.Britská strana konečne prejavila ochotu do budúcnosti garantovať práva občanov EÚ žijúcich na jej území, ako aj ich rodinných príslušníkov. To je dobrá správa aj pre tam žijúcich Slovákov. Rovnaké záruky budú platiť aj pre Britov v krajinách EÚ,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová. Takýto nediskriminačný prístup bol jednou z podmienok posunu rokovaní do druhej fázy.Ďalšie sa týkali najmä hraníc s Írskom a finančných záväzkov Veľkej Británie, ktoré si napriek svojmu odchodu bude musieť naozaj dôsledne splniť,“ doplnila.

Definitívny prechod do druhej fázy rozhovorov by mali na konci tohto týždňa odsúhlasiť vedúci predstavitelia členských štátov na rokovaní Európskej rady v Bruseli.Podstatné je, aby sa britskí politici aj v ďalšom období prestali hrať na hrdinov a vyvarovali sa arogantných návrhov, ktorými chceli európskych občanov na svojom území postihovať a vytvárať z nich ľudí druhej kategórie,“ zdôraznila Monika Beňová. Pokračujúce rokovania by sa mali týkať budúcich obchodných vzťahov, bezpečnosti, či prechodného obdobia.Času do svojho odchodu Británii veľa nezostáva. Chýbajúca dohoda by bola omnoho väčším problémom práve pre ňu,“ uzavrela.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices