kuciak
Europoslanci vo Veľkej Mači pri dome, kde zavraždili novinára Jána Kuciaka. PHOTO: European Union

Mafia na východnom Slovensku? Je to absurdné, nič tam nie je. Povedal Fico europoslancom

ŠTRASBURG / Poslanci Európskeho parlamentu v rámci kontrolnej delegácie pôsobili počas marca na Slovensku, aby preskúmali prípad zavraždeného investigatívneho žurnalistu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.  V pondelok na základe svojich zistení vydali 39-stranovú správu s kľúčovými zisteniami ohľadom prípadu.

Delegácia sa skladala zo šiestich poslancov a počas svojho pôsobenia na Slovensku sa stretli s rôznymi zástupcami slovenskej vlády, orgánov činných v trestnom konaní a novinárov. Delegácia dospela k viacerým zisteniam, ako napríklad, že Slováci nedôverujú inštitúciám a zo stretnutí vyplynulo, že slovenská legislatíva je v súlade s normami EÚ, ale uplatňovanie v praxi je často nedostačujúce. Okrem iného správa obsahuje aj zistenia, že orgány činné v trestnom konaní predstavujú hlavný problém a je nevyhnutné ich činnosť posilniť.

Ďalším z problémov sú obavy pri presadzovaní spravodlivosti a rovnako konflikt záujmov v rámci existujúcej legislatívy, čo ohrozuje nezávislosť vyšetrovania a trestného stíhania. Dosadzovanie hlavných prokurátorov a policajných nominantov do pozícií zástupcovia orgánov vníma verejnosť ako politicky manipulovaný. Pri stretnutiach s delegáciou Európskeho parlamentu neboli vynechané ani nedostatky ako hierarchické prepojenie medzi generálnou prokuratúrou a orgánmi, ktoré by mali kontrolovať ich činnosť. Nedostatkom je aj skutočnosť, že ministerstvo vnútra môže odvolať policajného prezidenta alebo aj to, že neexistuje žiadna skutočná nezávislá kontrola. Policajný prezident spolu s ministerkou spravodlivosti uviedli, že pracujú na zvýšení dôveryhodnosti v týchto oblastiach a snažia sa o väčšiu transparentnosť v procesoch. Jednou z nových zmien by malo byt vypočutie nominanta  na policajného prezidenta v národnom parlamente a oddelením jeho právomocí od ministra vnútra.

Korupcia je ďalším z problémov, ktoré neustále pretrvávajú. Doteraz boli na Slovensku vyšetrené len menej závažné korupčné prípady. Podľa rôznych účastníkov stretnutí s europoslancami žiaden prípad korupcie vo vysokých kruhoch nebol ukončený usvedčením a odsúdením. Verejnosť podľa zistení vníma politikov ako právne nedotknuteľných, keďže nebolo voči žiadnemu z nich začaté trestné konanie. Na vylepšenie situácie bola v posledných rokoch na Slovensku vytvorená špeciálna jednotka pre prevenciu proti korupcii.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Zástupcovia novinárov tvrdia, že atmosféra je namierená proti nim a existuje tlak zo strany politikov a novinári poukázali na nedostatočné záruky bezpečia. Nezávislosti médií bola tiež jednou z diskutovaných tém, pričom v tomto kontexte poukázali účastníci stretnutí na to, že vlastníctvo médií nie je na Slovensku transparentné. Pokiaľ ide o ochranu novinárov, úrady sa zmienili, že po vražde novinára a jeho snúbenice sa podnikajú opatrenia na posilnenie bezpečnosti novinárov. Na základe tohto otázka mafie a prepojenia na vládne kruhy nebola vynechaná, pričom účastníci stretnutí vyjadrili obavy. Europoslanci sa opakovane pýtali na preventívne opatrenia v boji proti organizovanému zločinu.

Vládne orgány podľa portálu teraz.sk v diskusii s europoslancami zdôrazňovali najmä dôležitosť spolupráce vo vyšetrovaní prípadu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej medzi slovenskými orgánmi činnými v trestnom konaní a medzinárodnými orgánmi, a to najmä s talianskymi službami. Slovenské úrady takisto požiadali o pomoc americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a svoju pomoc ponúkol i britský Scotland Yard. Pokiaľ ide o Europol, slovenskí predstavitelia zdôraznili, že s ním spolupracujú od začiatku, ale Europol má momentálne len podpornú úlohu. Členovia delegácie niekoľkokrát navrhli možnosť vytvoriť s Europolom spoločný vyšetrovací tím.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices