Theresa May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Podľa britskej tlače sa konzervatívci pokúsia vysloviť nedôveru premiérke May

LONDÝN / Konzervatívci v britskom parlamente zhromaždili dostatok podpisov na to, aby mohli otvoriť hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérke Therese May. Informáciu zverejnil portál BrexitCentrál, ktorý sa odvoláva na nemenovaný zdroj.

Hlasovať o dôvere vláde by mali pravdepodobne v utorok. Ak by sa stalo, že by parlament vyslovil vláde nedôveru, May by musela odísť z kresla predsedkyne vlády. Hlasovanie o nedôvere sa podľa straníckych pravidiel musí uskutočniť v prípade, že o to požiada 15 percent konzervatívnych poslancov.

Za snahou vysloviť jej nedôveru stojí člen Konzervatívnej strany a zástanca tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogga. Poslanci svoju požiadavku nemusia ohlasovať verejne. Analytici tvrdia, že ak hlasovanie o nedôvere May ustojí, povedie to k posilneniu jej pozície. Súčasné pravidlá totiž nedovoľujú nasledujúcich 12 mesiacov po hlasovaní snahu opakovať.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

O tom, že sa bude rozhodovať o osude May svedčí aj fakt, že každý, kto má v parlamente na starosti dodržiavanie straníckej disciplíny boli povolaní naspäť do Londýna a požiadaní, aby zrušili svoj program. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices