volby
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurobarometer: Európania sa obávajú zasahovania do volieb do Európskeho parlamentu

Keďže Európanov trápia obavy, že do volieb bude niekto zasahovať zvonku, Európska komisia zamerala svoje výročné kolokvium o základných právach na tému „Demokracia v EÚ“.

Uverejnený nový prieskum Eurobarometra odhaľuje, aké majú Európania očakávania od volieb do Európskeho parlamentu v máji 2019 a čo by ich motivovalo ísť voliť. Okrem toho sa zistilo, že väčšina občanov EÚ sa obáva, že do volieb zasiahnu dezinformačné kampane, zneužívanie údajov a kybernetické útoky.

Výročné kolokvium o základných právach 2018 spája politikov, vedcov, novinárov, MVO a aktivistov, ktorí spolu diskutujú o to, ako by sa dali naše demokracie upevniť a viac otvoriť, ako by sa mohla podporovať občianska spoločnosť a lepšie chrániť slobodné a spravodlivé voľby.

Frans Timmermans, prvý podpredseda Európskej komisie, vyhlásil: „Z nášho prieskumu vyplýva, že ľudia sa skutočne obávajú dezinformácií.Dobrá správa je, že čoraz viac občanov má kritický postoj k informáciám, ktoré sa im ponúkajú, a sú si dobre vedomí, že to, čo čítajú, čo si myslia a napokon, ako volia, by chceli manipulovať skryté sily. Na zaistenie legitímnosti našej európskej demokracie je prvoradé, aby občania využili svoje právo a šli voliť. My všetci, inštitúcie EÚ a členské štáty preto musíme chrániť naše voľby a upevniť demokraciu.“

Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Vĕra Jourová dodala: „Tento prieskum potvrdzuje, že európski občania vedia, že blížiace sa voľby budú iné ako doteraz. Očakávajú, že sa prijmú kroky, ktorými sa zaručia spravodlivé a bezpečné voľby. Očakávajú viac informácií o EÚ a nové tváre v politike. Usilujeme sa bojovať proti ilegálnej manipulácii s údajmi, potlačiť dezinformácie a zvýšiť odolnosť našich volieb. Potrebujeme však, aby sa naplno zapojili aj vlády EÚ a všetky politické strany. Obavy občanov môžeme rozptýliť, len ak sa budeme postupovať spoločne.“

Čo si Európania želajú v predvečer volieb do Európskeho parlamentu

V roku 2014 sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnilo 42 % Európanov. Z uverejnených údajov vyplýva, čo by ich mohlo k urnám priviesť viac:

  • 43 % respondentov by chcelo viac informácií o EÚ a o jej vplyve na ich každodenný život;
  • 31 % respondentov chce, aby kandidovalo viac mladých ľudí.

Junckerova Komisia aktívne pracuje na približovaní EÚ k občanom. Európski komisári sa im vybrali v ústrety a od začiatku funkčného obdobia sa zúčastnili na tisíckach dialógov s občanmi.

Komisia spustila niekoľko kampaní, medzi nimi aj EU Protects a EU and Me, ktoré sa obracajú na mladšie generácie. Európska komisia uskutoční spolu s Európskym parlamentom predvolebnú informačnú kampaň, aby povzbudila občanov k účasti.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Obavy v súvislosti s voľbami

Z údajov vyplýva, že Európania sa obávajú zasahovania do volieb:

  • 61 % sa obáva, že voľby možno zmanipulovať kybernetickými útokmi,
  • 59 % sa obáva, že voľby ovplyvnia zahraniční aktéri a zločinecké skupiny.
  • 67 % sa obáva, že osobné údaje uvedené na internete by sa mohli použiť na zobrazovanie cielených politických posolstiev.

Ale zároveň sa veľká väčšina Európanov (74 – 81 %) zhoduje, ako tieto hrozby riešiť:

  • zvýšiť transparentnosť sociálnych médií na internete, a to aj tým, že sa bude zreteľne uvádzať sponzor online inzercie;
  • dať všetkým politickým stranám rovnaké možnosti prístupu k internetovým službám, keď sa budú uchádzať o hlasy voličov;
  • poskytnúť kandidátom a politickým stranám právo na odpoveď na sociálnych médiách;
  • zaviesť na internete rovnaké moratórium, aké platí pre tradičné médiá.

Riešenie problémov

Európska komisia už v septembri predložila súbor konkrétnych opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť slobodný, spravodlivý a bezpečný priebeh volieb do Európskeho parlamentu. Súčasťou týchto opatrení je zvýšenie transparentnosti politickej inzercie na internete a možnosť uvaliť sankcie za nezákonné použitie osobných údajov, ku ktorému došlo s úmyslom ovplyvniť výsledky európskych volieb.

Európska komisia zároveň vytvorila európsku sieť pre spoluprácu na voľbách, ktorá sa po prvý raz stretne v januári 2019. Komisia vyzýva členské štáty, aby do nej čo najskôr vymenovali svojho zástupcu. Kolokvium o základných právach sa bude usilovať nájsť možné riešenia ešte pred prvým zasadnutím siete.

Európska komisia prijala niekoľko opatrení proti dezinformáciám. Minulý mesiac podpísali veľké technologické spoločnosti kódex postupov proti šíreniu dezinformácií, ktorý umožní sprehľadniť platenú inzerciu na internete. Európska komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) v súčasnosti dokončujú spoločný akčný plán zameraný proti dezinformáciám, aby bola odozva Únie a členských štátov na šírenie dezinformácií vzájomne koordinovaná. Tento akčný plán sa má prijať v najbližších týždňoch. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices