spotrebitel
Ilustračné PHOTO: © European Union.-EP

Dvojaká kvalita výrobkov je pre Záborskú a Škripeka neprijateľná

Europoslanci Anna Záborská a Branislav Škripek dnes podporili procedurálny návrh, ktorý by umožnil hlasovať o zákaze predaja výrobkov rôznej kvality a zloženia pod rovnakým názvom. Európsky parlament však väčšinou hlasov tento procedurálny návrh skupiny poslancov odmietol.

„Mnoho firiem ponúka nielen na Slovensku, ale aj v celom regióne Východnej Európy pod rovnakým názvom výrobky s iným zložením a často aj nižšej kvality. Kompromisný návrh nariadenia o zlepšení ochrany spotrebiteľa, ktorý je výsledkom rokovaní s vládami členských štátov, takýto zákaz neobsahuje. Je treba nahlas povedať, že na spoločnom európskom trhu sa kvalita nesmie merať podľa dvojakého metra,“ uviedla v rozprave k návrhu Záborská.

„Pred dvomi rokmi predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že Slováci si nezaslúžia mať v rybích prstoch menej rýb, Maďari menej mäsa vo svojich jedlách a Česi menej kakaa vo svojej čokoláde. Neochota väčšiny členských štátov zakázať predaj výrobkov dvojakej kvality je smutným svedectvom o tom, že aj tridsať rokov po páde železnej opony je Európa rozdelená na Západ a Východ. Musíme mať odvahu zmeniť to,“ zdôraznil po hlasovaní Škripek.

Viac..  Europarlament prijal stanovisko k zásadnej reforme Colného kódexu EÚ

Návrh nariadenia o lepšom presadzovaní a modernizácii pravidiel EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa bol nakoniec prijatý v znení, na ktorom sa dohodli vyjednávači Parlamentu a Rady (ministrov) EÚ. V reakcii na odmietnutie procedurálneho návrhu, ktorý by umožnil prijať zákaz predaja tovarov rôznej kvality pod rovnakým názvom, sa obaja europoslanci pri hlasovaní o tomto návrhu zdržali.

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices