Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Troch top kandidátov na čelo EK lídri podľa Macrona odmietli

BRUSEL – Troch top kandidátov na predsednícky post Európskej komisie (EK) lídri Európskej únie (EÚ) odmietli, informoval v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Za najpravdepodobnejších kandidátov na čelo tohto vplyvného európskeho orgánu sa považovali Nemec Manfred Weber, ktorý zastáva stredopravé pozície, stredoľavý Holanďan Frans Timmermans a zástankyňa voľného trhu, liberálka Margrethe Vestager z Dánska.

Všetkých troch podporoval Európsky parlament, avšak Macron sa postavil proti tomuto systému, ktorý z nich urobil favoritov a na čele komisie, ktorá, okrem iného, navrhuje a presadzuje zákony EÚ, chce vidieť niekoho iného. Podľa neho pokračujú rozhovory medzi lídrami únie s cieľom nájsť iných kandidátov.

O najvyšších postoch únie budú lídri znova rokovať na špeciálnom summite, ktorý ohlásili na 30. júna. Predstavitelia únie sa musia dohodnúť aj na novom predsedovi Európskej rady, šéfovi európskej diplomacie, šéfovi Európskej centrálnej banky a predsedovi Európskeho parlamentu. Pri prerozdeľovaní postov, ktoré nasleduje po májových eurovoľbách, musia dbať na regionálnu, rodovú aj politickú rovnováhu.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices