zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 23. týždňa 2019

INFLÁCIA V EUROZÓNE V MÁJI VÝRAZNE SPOMALILA

EUROZÓNA: Májová inflácia v menovom bloku dosiahla podľa predbežného odhadu medziročnú úroveň 1,2 %, čo predstavuje výrazne pomalší cenový rast ako v apríli (1,7 %). Spomalenie inflácie ale bolo trhmi očakávané, aj keď skutočnosť ešte mierne podliezla trhovú prognózu na úrovni 1,3 %. Rovnaký bol vývoj aj v prípade jadrovej inflácie, ktorá v máji dosiahla hodnotu 0,8 %, teda taktiež výrazný pokles oproti aprílovej úrovni 1,2 %. Trhový konsenzus odhadoval spomalenie na úroveň 0,9 %. Miera nezamestnanosti v apríli mierne klesla na 7,6 % z predchádzajúcej úrovne 7,7 %, pričom trhy odhadovali jej stagnáciu.

„PMI indexy v menovom bloku vyšli podľa finálneho odhadu o niečo lepšie ako podľa prvotného odhadu. PMI v sektore služieb vzrástol na 52,9 bodu z predchádzajúcich 52,5 bodu a kompozitný PMI dosiahol 51,8 bodu, pričom prvý odhad hovoril o hodnote 51,6 bodu. Sklamanie na trhy priniesla PPI inflácia (index cien priemyselných výrobcov) v eurozóne, ktorá v apríli spomalila na 2,6 %, čo bolo menej ako mesiac predtým (2,9 %) aj ako prognózovali trhy (3,1 %). Nepotešil ani vývoj tržieb európskych maloobchodníkov, keďže tie v apríli medziročne vzrástli len o 1,5 %, pričom v marci rástli o rovné 2 %. Finálny odhad rastu HDP v menovom bloku taktiež rozruch nespôsobil, keďže potvrdil výsledky podľa prvotného odhadu – HDP v eurozóne tak v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástol o 1,2 %. Minulý týždeň sa odohrala slovná prestrelka medzi Bruselom a talianskou vládou kvôli rastúcemu verejnému dlhu v krajine. Európska komisia rozhodla o zahájení disciplinárneho konania voči Taliansku za neplnenie fiškálnych pravidiel,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Rovnako ako v eurozóne dopadla finalizácia indexov PMI aj v nemeckej ekonomike. PMI index v službách bol vo finále vyšší (55,4 bodu) ako prvý odhad (55 bodov) a taktiež aj kompozitný PMI (52,6 bodu vs. 52,4 bodu). Nemecké priemyselné objednávky v apríli medziročne klesli o -5,3 %, čo bolo pozitívne, keďže trhy odhadovali pokles až o -5,9 % (teda rovnaký, ku akému došlo v marci).

Priemyselná výroba v apríli klesla medziročne až o -1,8 %. Trhový konsenzus pritom očakával mierne zlepšenie oproti marcovému rastu (-0,9 %) na -0,4 % v apríli. V medzimesačnom porovnaní, čiže apríl vs. marec produkcia v priemysle sa znížila o -1,9 %, čo trhy negatívne prekvapilo, keďže počítali len s poklesom o -0,5 %. V nepriaznivých šokoch pre európske trhy pokračoval aj nemecký zahraničný obchod. Export z Nemecka sa v apríli prepadol o -3,7 %, zatiaľ čo trhy očakávali pokles len o -0,9 %. Ani import do tejto krajiny sa v apríli (-1,3 %) netrafil do trhového odhadu (-0,2 %).

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

USA: Okrem finalizácie výsledku výrobného PMI indexu, ktorý bol v súlade s prvým odhadom, bol zverejnený aj prvý odhad indexu ISM vo výrobnom sektore, ktorý v máji klesol na 52,1 bodu z aprílovej hodnoty 52,8 bodu. Trhy pritom prognózovali rast indexu na úroveň 53 bodov. Negatívne ale prekvapili dáta z trhu práce, keďže zamestnanosť podľa ADP reportu vzrástla v máji len o 27 tisíc ľudí, pričom prognózy hovorili až o raste o 185 tis. ľudí. Mesiac predtým, teda v apríli, sa ADP zamestnanosť zvýšila oveľa výraznejšie, až o 271 tis. ľudí. Optimizmus v US nevýrobnom sektore signalizoval index podnikateľskej nálady ISM, ktorý v máji vzrástol na 56,9 bodu, teda výraznejšie ako v apríli (55,5 bodu) a aj výraznejšie, ako očakávali trhy. Signalizuje to dobrú náladu v americkom sektore služieb.

Miera nezamestnanosti zotrvala v máji na úrovni 3,6 %. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy v máji (o 3,1 %) len mierne podliezol trhové odhady (3,2 %) totožné s aprílovým tempom rastu. Medzimesačne, t.j. máj vs. apríl, išla priemerná hodinová mzda nahor o 0,2 %, pričom trhy očakávali rast o 0,3 %. No výraznejšie sklamanie priniesli oficiálne vládne čísla o zmene zamestnanosti NfP [Nonfarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora]. Zamestnanosť podľa oficiálnych štatistík vzrástla v máji len o 75 tisíc pracovných miest, zatiaľ čo trhy očakávali rast o 175 tisíc miest, čiže o – 50 tisíc menej ako tomu bolo v apríli. Dobré výsledky však nenaznačoval ani stredajší report ADP o zmene zamestnanosti, ktorý sa považuje za predskokana týchto čísel. No nie vždy sa tieto výsledky zhodujú.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices