horucavy
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na Európu sa valí vlna horúčav, zasiahne aj Slovensko

BRATISLAVA / Európu po chladnejších letných dňoch opäť zasiahne vlna horúčav. Teploty by ale nemali dosiahnuť také intenzity aké boli na konci júna. Tlaková výš z Afriky sa nad západnú a strednú Európu začne šíriť v nedeľu. Zasiahnu napríklad Taliansko, Francúzsko, Rakúsko, no horúce dni treba očakávať aj na Slovensku.

Vlna horúčav dorazí do Európy z Afriky, informovali o tom aj meteorológovia podľa talianskej agentúry ANSA. Vysoké teploty treba očakávať v krajinách ako Francúzsko, Rakúsko, Británia, Holandsko, Španielsko, Taliansko, Portugalsko ale aj Slovensko. Teploty by už v nedeľu po prívale tlakovej výše mohli vystúpiť až na 35 stupňov Celzia.

Ďalšie dni by mali teploty vystúpiť ešte o čosi vyššie. Skutočne letné počasie bude opäť aj u nás.  „Víkendové dni budú slnečné, miestami s prehánkami, prípadne búrkami, budú teplé a dusné. Maximálne teploty sa budú pohybovať od 24-26°C na severe po 32 až 34°C na juhu. Aj začiatok budúceho týždňa bude slnečný, s občasnými prehánkami a s teplotami nad 30°C na juhu, na severe budú teploty okolo 24°C,“ vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

V Česku vystúpia teploty podľa meteorológov na 29 stupňov, začiatkom budúceho týždňa až na 31. Odborníci varujú, že horúce počasie bude aj po zvyšok leta. „Terajšia dlhodobá predpoveď ukazuje, že Európa bude do konca leta väčšinou zažívať vysoké teploty,“ vyjadril sa pre Euronews klimatológ Michael Mann.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices