zemny plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko patrí medzi emisných šampiónov. Ťažbe a spaľovaniu uhlia dávame stopku, náhrada má byť zemný plyn

BRATISLAVA / Ťažbe a spaľovaniu uhlia zvoní na Slovensku umieráčik. Naša ekonomika sa totiž rozhodla ísť nízkouhlíkovou cestou a prispieť tak k znižovaniu obsahu škodlivín v ovzduší. Ako náhrada sa núka zemný plyn, ktorý má pri spaľovaní najnižšie emisie spomedzi fosílnych palív. V rámci Európskej únie sa tak šplháme na čelo najmenej emisných energetík.

„Príroda sa hnevá a mýlime sa, ak si myslíme, že ju dokážeme oklamať. Vždy nám vráti úder a po celom svete vidíme, že útočí zúrivo,“ vyhlásil Antonio Gutteres,  generálny tajomník OSN. Na starom kontinente síce vyprodukujeme len 10 % celosvetových emisií, no zodpovední by sme mali byť napríklad aj za tie ázijské. „Problém je, že v Číne sa vytvárajú aj európske emisie, lebo oni tam vyrábajú pre nás výrobky,“ podotkol Jerguš Vopálenský, vedúci rozvoja sieťového obchodu SPP.

Slovensko a Európa by preto mala byť memento pre zvyšok sveta. „Problém je, že musíme začať konať čím skôr a veľmi rýchlo. Čas sa totiž každým dňom kráti,“ upozornil Omar Baddour, výskumník Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). Slovenská energetika je jedna z najmenej emisných v rámci Európy. Aj z tohto dôvodu sme si vyslúžili prívlastok emisný šampión. „My sme naozaj znížili svoje emisie od roku 1990 o 40 %,“ poznamenal  Vopálenský.

Najviac v energetike a poľnohospodárstve. Stále je tu však priestor na ďalšie znižovanie CO2 a jedným z nástrojov by mohol byť plyn. „V najbližšej budúcnosti by mohol zohrať veľmi dôležitú úlohu pri nahrádzaní uhoľných elektrární na Slovensku,“ povedal Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ. Zaostávame najmä v odpadovom hospodárstve a pri doprave, kde sa očakáva nárast tvorby emisií. S použitím kvapalného alebo stlačeného plynu by to však mohlo byť inak a to nielen u nás. „Povedzme nákladná cestná doprava, letecká doprava a námorná lodná doprava vzhľadom na to, že objem obchodu v rámci sveta neustále rastie,“ pokračoval Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Ďalšie znižovanie emisií skleníkových plynov u nás však už nebude také rýchle. „Ten priestor sme už jedným spôsobom vyčerpali a ďalšie opatrenia by boli extrémne drahé,“ vysvetlil Jerguš Vopálenský, vedúci rozvoja sieťového obchodu SPP.

K nim patria aj obnoviteľné zdroje energie. Obnoviteľné zdroje nie sú všeliek. Sú však jeden z nástrojov, ako vyrábať energie čistejšie. Prispieť k lepšiemu ovzdušiu by mohli aj domácnosti, keďže viac ako 100 tisíc z nich na Slovensku stále kúri tuhým palivom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices