Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union-EP.

Súčasná zdravotná a migračná kríza dokazujú potrebu silného rozpočtu EÚ, zdôrazňujú europoslanci

Poslanci počas plenárnej rozpravy odsúdili neochotu členských štátov poskytnúť Únii dostatok financií na riešenie všetkých výziev, ktorým EÚ aktuálne čelí.

Zákonodarcovia v rámci rozpravy, na ktorej sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Charles Michel a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, vyjadrili sklamanie nad neschopnosťou lídrov členských štátov dohodnúť sa na svojej vyjednávacej pozícii k Viacročnému finančnému rámcu (VFR) na roky 2021-2027. Viacerí rečníci však zároveň zdôraznili, že v tomto prípade je aj žiadna dohoda lepšia ako zlá dohoda.

Poslanci tiež poukázali na riziká súvisiace s neskorým vstupom budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ do platnosti, ktorému už dnes nie je možné zabrániť. Európsku komisiu preto vyzvali na urýchlené predloženie prechodných opatrení, ktoré by mali zabezpečiť kontinuitu platieb pre obce a regióny, študentov a výskumníkov, podniky a mimovládne organizácie, ako aj pre ďalších prijímateľov v celej EÚ.

Predseda Európskej rady Charles Michel v rozprave pripustil, že samit lídrov členských štátov z 20. – 21. februára skončil neúspechom. Poslanci však kritizovali aj ním prepracovanú verziu dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorá by podľa ich slov urobila Úniu bezvýznamnou. Zákonodarcovia označili tento návrh, ktorý by v čase prebiehajúcej krízy na grécko-tureckých hraniciach či šíriacej sa nákazy COVID-19 priniesol škrty aj v kapitolách venovaných migrácii a výskumu, za škandalózny.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Súvislosti

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k budúcemu Viacročnému finančnému rámcu ešte v novembri 2018, teda päť mesiacov po tom, ako svoj návrh predstavila Európska komisia. Budúci dlhodobý rozpočet EÚ, na ktorom sa po vzájomných rokovaniach dohodnú vyjednávači EP a členských štátov, musí po Európskej rade schváliť aj Európsky parlament

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices