koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Smart karanténa by mala byť realitou od pondelka. Zneužívania dát sa Slováci báť nemusia

BRATISLAVA / Povinná štátna karanténa pre každého Slováka, ktorý sa chystá vrátiť domov zo zahraničia je dôvodom, prečo mnohí z nich cestu domov doteraz odďaľovali. Dlhšie sľubovaná, takzvaná smart alebo inteligentá domáca karanténa by však už od budúceho týždňa mohla byť realitou. Používaním špeciálnej aplikácie a dodržiavaním pravidiel by sa tak navrátilci mohli 14 dní izolovať doma.

Strach z toho, že sa človek po návrate na Slovensko v rámci povinnej štátnej karantény nakazí, bránil mnohým Slovákom v návrate domov. „A oni idú vlastne z karantény do karantény, a to do takej, kde budú zmiešaní aj s ostatnými ľuďmi, ktorí cestujú, a pre nich je to riziko nákazy ešte väčšie,“ vyjadrila sa zástupkyňa rakúskych opatrovateliek Bibiana Kudziová.

Od budúceho týždňa sa situácia zásadne mení. Štátne karantény naozaj boli preplnené a preto tím expertov už týždne pracoval na smart riešení,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. „My sme hlavne chceli, aby všetko bolo po právnej a softwarovej stránke bezpečné,“ vyhlásil premiér Igor Matovič. 

Vláda vo štvrtok schválila návrh ministra Krajčího o takzvanej inteligentnej domácej karanténe. Návrh podvečer putoval aj do Národnej rady.

Fungovanie smart karantény

„Pokiaľ by prešiel a bol uvedený v zbierke, v pondelok by mohla byť legislatíva platná a mohlo by sa začať s aplikáciou tohto riešenia. V prípade, že sa repatriant dobrovoľne rozhodne, že by chcel karanténu absolvovať v domácom prostredí, na hraniciach si bude môcť do svojho mobilu nainštalovať aplikáciu, na základe ktorej bude môcť byť monitorovaný, či naozaj túto karanténu dodržiava,“ vyvstelil fungovanie Krajčí.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Vtedy by sa mala začať aj testovacia verzia aplikácie, no detaily o tom, ako to bude fungovať, čo všetko sa bude merať, by sme sa mali dozvedieť až v pondelok. „V pondelok by sme zorganizovali veľkú tlačovú besedu, kde by aj premiér a odborníci informovali verejnosť,“ dodal minister zdravotníctva.

Sledovania cez mobily sa vraj báť nemusíme. „Citlivé údaje sa budú ukladať iba v mobilnom zariadení, nebudú poskytované ďalej, nejde o sledovanie ľudí, regionálny hygienik dostane informácie len v prípade, že bude porušená karanténa,“ ozrejmil na záver minister Krajčí.

„Policajný zbor bude zabezpečovať takisto, že budú vykonávať kontrolu v prípade, že niekto domácu karanténu poruší,“ informoval minister vnútra Roman Mikulec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices