Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Covid-19: Europoslanci naliehajú na urýchlené konanie, aby sa predišlo veľkej recesii

Utorok sa konal webinár na témy dlhodobý európsky rozpočet a tiež urýchlenie odpovedí na aktuálnu krízu. Europoslanci  vyzývajú Komisiu, aby ozdravný balík bol schválený čím skôr, aby sa predišlo obrovskej recesii.

Europoslanci tiež privítali francúzsko-nemecký návrh na vytvorenie fondu vo výške 500 miliárd eur na obnovenie ekonomiky. Parlament si vypočuje návrh predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej na viacročný finančný rámec. V stredu 27. mája sa v pléne europarlamentu bude diskutovať aj o spomínanom pláne na obnovenie ekonomiky.

Europoslanec Johan Van Overtveldt (ECR, BE): “Covid-19 je stále veľká zdravotná kríza a uvedomujeme si, že pomaly ale isto sa transformuje do obrovskej ekonomickej recesie.”

Europoslankyňa Valérie HAYER (Renew, FR): “Podľa poslednej predpovede Komisie, európska ekonomika bude čeliť poklesu 7.5 GDP v roku 2020. Je to tragické. Čo sa rovná okolo 1 bilióna €. EP volá po 2 biliónovom pláne, ktorý by mal obsahovať pôžičky ale väčšinou granty.”

Europoslankyňa na nemecko-francúzsku iniciatívu reagovala: “Ide to dobrým smerom- parlamentným smerom.  2 krajiny sa dohodli zvýšiť bežný dlh na priame výdavky, a to je veľmi dôležité.”

Súčasný dlhodobý európsky rozpočet sa skončí koncom tohto roku, a preto EÚ potrebuje nový rozpočtový plán na ďalších 7 rokov.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o revízii dlhodobého rozpočtu: Dobrá správa pre daňových poplatníkov. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices