burza
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Kríza sa dotkla aj IT. Poznáme oblasť, ktorá napriek pandémii naberá nových ľudí

Kým viaceré oblasti v IT zažívajú niečo, čo sa im doposiaľ nestalo – spomalenie rastu aj náboru nových ľudí – webhostingu predpovedajú analytici zlaté časy.

IT je jedným zo sektorov, ktoré sa dlhodobo tešili rastu. Dokonca jednému z najväčších. Ani tu sa však viaceré firmy a “podoblasti” nevyhli dopadom pandémie Covid-19. Až takmer tri štvrtiny európskych digitálnych spoločností očakávajú, že im vplyvom koronakrízy klesnú zisky a 36 % z nich dokonca avizuje prepúšťanie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila organizácia DigitalEurope.

Väčšine firiem pritom robí problémy najmä neistota ich zákazníkov – tí buď zákazky odkladajú (65 % z nich), alebo ich priamo rušia (30 %).

O tom, že nie všetkým v IT sa darí hovoria aj čísla nových pracovných ponúk. Na pracovnom portáli Profesia.sk klesol na prelome augusta a septembra počet nových inzerovaných IT pozícii v porovnaní s minulým rokom o 36,7 percenta. Samozrejme, stále je to výrazne menej ako je priemer pre celé hospodárstvo (cca 60 %), no naznačuje to, že ani v IT nie sú všetky oblasti “neotrasiteľné”.

Veľmi podobne ako na Slovensku to pritom vyzerá aj v Spojených štátoch. Podľa portálu Indeed (najnavštevovanejšieho pracovného portálu v USA) tam klesla ponuka nových IT pozícií v porovnaní s minulým rokom o približne 37 percent a na tejto úrovni sa drží od polovice mája. Personalisti súčasne upozorňujú, že konkurencia na stávajúce miesta vzrástla aj väčším rozšírením práce z domu. Kým v minulosti by sa o danú prácu človek bývajúci 200 km. od adresy firmy nehlásil, dnes to v mnohých prípadoch nie je žiaden problém.

Zrýchlenie digitalizácie nahráva webhostingu

Kým niektoré technologické firmy zažívajú aktuálne “spomalenie”, webhosting zažíva presný opak. Po vypuknutí pandémie sa totiž musela väčšina firiem rýchlo prispôsobiť. Zo dňa na deň im prestali chodiť zákazníci, a tak sa namiesto kamenných prevádzok preorientovali na online – zriaďovali si webové stránky, rozširovali ich alebo pridávali nové služby.

Fakt, že tento segment rastie potvrdzujú aj čísla najväčšieho prevádzkovateľa hostingu a serverových/cloudových služieb na Slovensku, spoločnosti WebSupport.

Kým v marci až júli 2019 im vzrástol počet nových registrovaných domén v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2018 iba o 10 percent, rok na to (teda z 2019 na 2020) bol nárast až trojnásobný. Podobné zvýšenie je pritom vidieť aj v predaji hostingov. Tie zaznamenali 2,5-násobne väčší rast.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Svetlé zajtrajšky

Prognózy konzultačných firiem pritom ukazujú, že tento nárast nie je krátkodobým výkyvom, ale trendom, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať. Koronakríza totiž priniesla zrýchlenie digitalizácie a dlhodobé „preklopenie biznisu“ do online sveta. Čoraz viac firiem z maloobchodu, ale aj iných odvetví, tak bude vytvárať nové webové stránky či e-shopy.

Podľa prognózy spoločnosti Grand ViewResearch by mal globálny trh s týmito službami vzrásť do roku 2027 o 15,5 percenta a dosiahnuť tak hodnotu 171,4 miliardy dolárov.

Žiadaní sú kóderi aj admini

Hoci niektoré IT firmy prepúšťajú alebo naberanie nových ľudí „zamrazili“, vo webhostingu nové pracovné miesta pribúdajú. Najrozsiahlejšiu hiringovú kampaň vo svojej histórii spustil aj WebSupport, ktorý pôsobí v rámci CEE regiónu a aktuálne vytvára jednu z najväčších HW infraštruktúr v CEE pre viac ako milión zákazníkov.

„Do našich tímov v Bratislave aj v Prahe hľadáme šikovných Linux adminov a PHP developerov. Vidíme, že o naše služby je na trhu zvýšený záujem a s novými projektami potrebujeme aj nových ľudí,“ upresňuje Tomáš Srnka, CTO spoločnosti WebSupport.

Denným “chlebíčkom” developera vo WebSupporte je návrh, kódenie a code review na nových projektov. Linux admini sú zasa zodpovední za dohľad nad bezpečným chodom systémov.

„V prípade oboch pozícií sa ľuďom snažíme poskytnúť najmä dostatok slobody a priestoru rásť. Ak si niekto chodí do práce iba odsedieť svoj čas, je to trápenie pre obe strany. Naopak, ak má niekto dobrý nápad a vie, ako by danú prácu či službu vylepšil, sme vždy len radi a podporíme ho,“ uzatvára Srnka.

Ak chceš pracovať ako PHP developer alebo Linux admin, hlás sa vo WebSupporte na : www.slobodukoderom.sk alebo www.sloboduadminom.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices