Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Komentár: Ako Orbánove Maďarsko ohrozuje peňaženky vlastných ľudí

Európskemu parlamentu sa vo štvrtok podarilo presadiť zásadnú vec, a to, že peniaze z EÚ môže Únia stopnúť pri systémových porušeniach zásad právneho štátu. Toto rozhodnutie bude pre Maďarsko a Poľsko veľmi bolestivé.

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh.

Únia konečne zasiahla

Môže sa totiž stať, že európske peniaze nebudú natekať východným štátom, konkrétne Orbánovmu Maďarsku a Kaczyńskému Poľsku, a budú si môcť za to sami. Totiž už viac rokov Únia spolu s mimovládnymi organizáciami upozorňovali na porušovanie právneho štátu v týchto krajinách.

Tento nápad sa zrodil ešte v júli počas mimoriadnych rokovaní na predsedníctvach Rady EÚ. Pôvodný plán bol spojiť ochranu právneho štátu a tiež peňazí z fondu obnovy, ale nájsť funkčné mechanizmy na kontrolu aj nového sedemročného rozpočtu. Z júlových rokovaní, kde sa rozhodovalo o obrovských miliardách, nevyšlo zle ani Maďarsko. Výsledné číslo pre nich ešte nie je sfinalizované, ale hovorí sa o desiatkách miliárd eur, ktoré sú však teraz ohrozené kvôli záujmom Orbánových ľudí obsadiť kľúčové pozície v štáte a udržať si tak moc.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Na “chorú demokraciu” v Maďarsku a v Poľsku ešte v roku 2017 upozorňoval vtedajší podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Začiatkom jesene 2020 vznikol spor aj medzi komisárkou Jourovou a maďarskou ministerkou spravodlivosti Judit Varga, totiž komisárka povedala: „Orbánom presadzovaná demokracia nie je neliberálna, ale jednoducho chorá.“  Zaujímavé bolo pozorovať, že za ňu sa postavila väčšina kolégia komisárov, keď Vargová od nej za tento výrok žiadala demisiu.

Vydieranie Maďarska počas pandémie? Skôr naopak

Podľa maďarskej ministerky je vo štvrtok schválená dohoda vydieraním Maďarska počas pandémie. Zaujímavosťou je postoj  parlamentu podľa ktorého, má tento mechanizmus byť ochranou konečných užívateľov európskych peňazí. To znamená, že trestať sa budú len vládni predstavitelia a nie samotní občania. Otázkou však je, ako dať občanom peniaze, ak nedáte samotnému štátu? Odpoveďou má byť webová platforma, ktorá má ľuďom sprostredkovať peniaze. Ďalšou závažnou otázkou ostáva, či sa Únii podarí aj zrealizovať tento cieľ, to však ukáže len čas. Za návrh pozastaviť financie členským štátom, ktoré porušujú pravidlá právneho štátu sú aj slovenskí politici, medzi nimi aj prezidentka Čaputová.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Zneužitie V4 na vlastné účely

Samozrejme, Maďarsko sa snažilo pred Úniou aj brániť, ale takým spôsobom, že zneužilo značku V4. Maďarská ministerka spravodlivosti totiž oznámila vznik takzvanej „Professional Network a Junior Program“, ktorej cieľom má byť podľa nej vytvorenie odbornej komunity a vedomostnej základne, ktorá môže prezentovať autentickú národnú, konzervatívnu, kresťanskodemokratickú alternatívu k liberálnemu a federalistickému smeru. Tento názov vyzerá odborne, aj keď podľa maďarskej strany ide o “sieť”, ktorej  účelom je sústrediť sa na právo zabezpečujúce ochranu rodín, slobodu svedomia a náboženstva v Európe a tiež na vplyv digitálnych platforiem a sociálnych médií na slobodu prejavu. Doteraz je všetko v poriadku, avšak Maďarsko urobilo jednu zásadnú chybu. Iniciatívu nazvalo ako sieť V4, pričom vôbec nebola zhoda na jej vytvorení medzi ostatnými krajinami. Tento krok rozhnevalo Kolíkovú a Korčoka, ktorí sa ostro pustili do Maďarska, že využíva V4 na vlastné záujmy.

Musím ešte na koniec doplniť, že vznik tejto dohody musí ešte oficiálne schváliť Európsky parlament i Rada.

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices