mimoriadna2

Európska lieková agentúra odporučila schválenie vakcíny od spoločnosti Moderna

Európska lieková agentúra (EMA) odporúča schválenie vakcíny od spoločnosti Moderna na území Európskej únie. V stredu to potvrdila prostredníctvom svojej oficiálnej stránky. Predtým EMA schválila na použitie v EÚ očkovaciu látku od konzorcia Pfizer a BioNTech.

Ako uvádza web EMA, jej výbor pre lieky na humánne použitie dôkladne vyhodnotil údaje o kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny Moderna a odporučil Európskej komisii udeliť jej súhlas pre uvedenie na trh EÚ.

„Táto vakcína nám poskytuje ďalší nástroj na prekonanie súčasnej núdze. Je to dôkaz úsilia a odhodlania všetkých zúčastnených, že máme druhé pozitívne odporúčanie očkovacej látky len rok od vyhlásenia pandémie,“ vyhlásila výkonná riaditeľka agentúry Emer Cookeová.

Odporúčacie stanovisko EMA potešilo aj predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorá ho označila ako „dobrú správu“ v pokračujúcom úsilí zabezpečiť pre Európanov čo najviac vakcín. „Teraz v plnej rýchlosti pracujeme na tom, aby sme to schválili a sprístupnili v EÚ,“ napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Vakcínu od spoločnosti Moderna budú aplikovať občanom, ktorí dovŕšili vek 18 rokov, injekčným spôsobom do ramena v dvoch dávkach v rozostupe 28 dní.

(SITA)

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices