ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Globálnu ekonomiku čaká v tomto roku tlmené zotavovanie, tvrdí prognóza Svetovej banky

Globálnu ekonomiku podľa prognóz Svetovej banky čaká v tomto kalendárnom roku tlmené zotavovanie z následkov pandémie koronavírusu. Krátkodobý výhľad je však veľmi neistý a rast ekonomiky môže byť v ohrození v prípade oneskorenia pri zavádzaní vakcín a ďalšieho prudkého nárastu prípadov ochorenia COVID-19.

Po vlaňajšom poklese o 4,3 % Svetová banka tento rok predpovedá rast 4 %. Pre porovnanie, globálna recesia vyvolaná veľkou hospodárskou krízou v 30. rokoch minulého storočia spôsobila od roku 1930 do roku 1932 pokles o 4,8 %. Finančná kríza v roku 2008 spôsobila pokles globálnej produkcie v roku 2009 o 1,8 %.

Svetová banka očakáva, že eurozóna po poklese 7,4 % v roku 2020 zaznamená v tomto roku nárast o 3,6 %. „Aj keď sa zdá, že svetová ekonomika zaznamenáva tlmené oživenie, tvorcovia politík čelia hrozivým výzvam v oblasti verejného zdravia, riadenia dlhu, rozpočtovej politiky, centrálneho bankovníctva a štrukturálnych reforiem,“ vyhlásil prezident Svetovej banky David Malpass.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Inštitúcia so sídlom v americkom Washingtone zároveň uviedla, že poskytne 12 miliárd dolárov na zabezpečenie miliardy očkovacích látok proti koronavírusu v chudobných krajinách.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices