Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union-EP.

Maroš Šefčovič o zrýchlení očkovania: Do konca leta by malo byť zaočkovaných minimálne 70% dospelej populácie

Očkovanie sú akési preteky s časom. Dnes sme preto schválili ďalšie konkrétne kroky s cieľom zrýchliť očkovanie a dodávky vakcín. Vyše 13 miliónov očkovacích dávok už dorazilo do jednotlivých členských krajín EÚ, pričom boli férovo prerozdelené podľa počtu obyvateľov. Vďaka tomu už máme zaočkovaných vyše 5 miliónov ľudí. Avšak tempo očkovania sa líši od krajiny ku krajine.

? Do konca marca by mala každá krajina zaočkovať minimálne 80% pracovníkov v oblasti zdravotnej a sociálnej starostlivosti, ako aj seniorov nad 80 rokov.

?Do konca leta by to malo byť minimálne 70% dospelej populácie.

? Aby sme vedeli priebežne reagovať, členské krajiny by nás mali dvakrát týždenne informovať, koľko vakcín dostali a koľko ľudí zaočkovali.

? Vyššiu rýchlosť chceme zaradiť aj cez maximalizáciu výrobných kapacít v EÚ a spolu s EIB podáme pomocnú ruku.

? A vzhľadom na nové mutácie, s o 50-70% vyššou prenosnosťou, potrebujeme tiež, aby členské štáty analyzovali aspoň 5% pozitívnych testov.

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Zoznam opatrení je dlhší. Včera sme o ňom diskutovali s ministrami pre európske záležitosti a vo štvrtok ho prediskutujú samotní lídri EÚ na online summite. Očkovanie je totiž naša jediná šanca.
Dodám, že EÚ zabezpečila celkovo 2,3 miliardy očkovacích dávok a prvé z nich, od dvoch spoločností, už začali prúdiť na trh. Veríme, že do konca mesiaca dostane zelenú aj vakcína od tretej spoločnosti. Vakcíny bez očkovania ale nepomôžu. Oboje, dodávky aj očkovanie, musí šlapať na plné obrátky.

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices