Ilustračné PHOTO: © European Union.

Martin Hojsík: Reakcia na grilovanie top manažérov farmafiriem v Európskom parlamente

Na štvrtkovom rokovaní výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie a verejné zdravie prebehlo vypočutie CEOs farmaceutických firiem, ktoré vyrábajú vakcíny na boj s koronavírusom. Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík, ktorý je členom tohto výboru, je presvedčený, že pri rokovaniach s týmito firmami a v zmluvách, ktoré sme uzavreli, sme narobili príliš veľa chýb. Tie potrebujeme napraviť a súčasne čo najrýchlejšie investovať do navýšenia výrobných kapacity v Únii. Riešenie vidí aj v silnejších kompetenciách na európskej úrovni.

Európa prehráva boj s koronavírusom. Národné štáty v procese riadenia globálnej pandémie zlyhávajú a nie sú schopné účinne voči pandémii zakročiť. A Európska komisia nemá dostatočné právomoci a možnosti pomôcť a robí nevynútené chyby,“ uviedol europoslanec  a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

To, prečo dnes zápasíme s nedostatkom vakcín v Európe, zapríčinilo niekoľko dôvodov. Zmluvy, ktoré sme ako Európa podpísali sú nevyvážené. Zatiaľ čo sú na jednej strane plné presných cien a povinností pre nás, na druhej sú povrchné a slabé v otázke dodávok vakcín a termínov pre farmaceutické firmy. V zmluvách nie sú zadefinované ich presné záväzky, ale hovoria o ich „najlepšom možnom úsilí. To dáva šancu manažérom týchto firiem zbaviť sa zodpovednosti,“ vysvetlil podpredseda PS Hojsík.

Ak chceme byť v boji s touto pandémiou úspešní, potrebujeme zmenu prístupu. Potrebujeme jasnú priemyselnú politiku, nie iba neviditeľnú ruku trhu. Musíme urýchlene investovať verejné prostriedky do zvýšenia výroby v Európe. Strategická autonómia je aj o výrobe vakcín – tak, ako to vidíme v USA. Potrebujeme kvalitnejšie zmluvy, ale aj zrýchliť proces autorizácie nových vakcín. Nemôžeme byť pomalí, ide doslova o život,“ doplnil progresívny europoslanec.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Ale hlavne, potrebujeme vybudovať skutočnú zdravotnícku úniu, ktorá bude schopná zvládať zdravotnícke krízy. To znamená napríklad dobre vybavenú, odbornú európsku agentúru, s kompetenciami, ktorá bude zabezpečovať vývoj, ale aj výrobu liekov a vakcín pre celú Európsku úniu. Tak, aby sme zabránili problémom a zlyhaniam, ktorých sme boli svedkami počas tejto pandémie. Ktorá bude môcť zmobilizovať európske výrobné kapacity, keď to bude potrebné. Presne tak, ako to robia Spojené štáty,“ rozviedol možné riešenia Hojsík.

Jednoducho, aby sme v budúcnosti podobné krízy zvládli lepšie, potrebujeme viac Európy, nie menej. Pre Slovensko Európska únia nie je zdrojom problémov, ktorým čelíme. Je ich jediným riešením,“ uzavrel Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices