hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Pán minister Budaj, ochráňte lesy pred Sulíkom! Zastavte Biomasaker!

Tento týždeň vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík spolupodpísal list európskej komisárke Mairead McGuinness, v ktorom žiada, aby všetky formy tuhých, plynných a kvapalných bioenergetických palív, ktoré sú udržateľné podľa smernice o obnoviteľných zdrojoch energie, boli vyhlásené za dlhodobo udržateľné zdroje energie. Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík upozorňuje, že to v praxi povedie k páleniu lesov a ešte to dostane nálepku zelenej investície. Vyzýva aj ministra Budaja, aby sa postavil za ochranu slovenských lesov.

Súčasné kritériá pre energetické využívanie biomasy (stanovené Smernicou o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov) sú plné dier, ktoré nielen umožňujú, ale doslova vedú k páleniu celých stromov a lesov, namiesto zbytkov. A vicepremiér Sulík, namiesto toho, aby sa snažil nepriaznivú situáciu zlepšiť zalepením dier v legislatíve, a tak chránil lesy a ich biologickú rozmanitosť, teraz chce, aby pálenie lesov bolo navyše označované za zelenú investíciu v rámci tzv. európskej Taxonómie udržateľných investícií. To je absolútne neprijateľné,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík.

Chcem takto verejne poprosiť ministra životného prostredia Jána Budaja, aby sa postavil za ochranu aj slovenských lesov. Pán minister, prosím, nedovoľte Richardovi Sulíkovi spáliť slovenské lesy. A nedovoľte, aby to ešte mohli označiť za zelenú a prírode prospešnú investíciu. To, že vicepremiér Sulík nemá pochopenie pre ochranu klímy a prírody vieme už dávno. Ja verím, že minister Budaj zabojuje, urýchlene sa ozve priamo eurokomisárke a povie jej, že toto nie je pozícia Slovenskej republiky. MŽP musí strážiť tieto veci a požadovať od Sulíka, aby bolo Slovensko za prísne kritériá,“ vyzval podpredseda PS Martin Hojsík.

Prečo je to celé dôležité? Taxonómia zelených investícií je nástroj, ktorý má podporiť ekologické investície a zamedziť greenwashingu, čiže zavádzajúcemu označovaniu produktov za ekologické, a tým nám pomôcť na ceste ku klimatickej neutralite. K tomu sú ale potrebné prísne vedecké kritériá určujúce čo je a čo nie je udržateľné a ekologické. Ak by prešli návrhy podobné tomu Sulíkovmu, nastane situácia, pri ktorej investori, ktorí si budú myslieť, že svojimi peniazmi prispievajú k boju proti klimatickej kríze, budú nevedomky investovať do pálenia lesov,“ upozornil progresívn europoslanec Hojsík, ktorý je spravodajcom frakcie Renew Europe pre túto legislatívu.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Spaľovanie dreva pre energiu vo veľkej miere a veľkých zariadeniach má negatívne dopady nielen na biodiverzitu, ale aj klímu. Nie je klimaticky neutrálne, uvoľňuje porovnateľne, alebo aj viac CO2 ako spaľovanie uhlia na jednotku vyrobenej energie. A pohltenie týchto emisií stromami je tak dlhodobé, a v prípade hospodárskych lesov aj obmedzené, že nie je relevantné z hľadiska riešenia klimatickej krízy,“ vysvetlil progresívec Hojsík.

Využívanie tuhej biomasy a ostatných obnoviteľných zdrojov musí rešpektovať limity prostredia, nesmie prispievať k jeho deštrukcii a byť regulované prísnymi environmentálnymi kritériami. Splnenie týchto podmienok ukazuje na limitované možnosti využívania hlavne drevnej biomasy pre energetické účely,“ doplnil Hojsík.

Ak slovenská vláda namiesto vedcov a vedkýň bude počúvať tých, ktorí zarábajú na pálení lesov a z odborného nástroja/kritérií urobí politickú frašku, tak priamo prispeje ku greenwashingu, zavádzaniu investorov, k deštrukcii prírody a klimatickej kríze. Taxonómia, ktorá bude motivovať k páleniu lesov nie je taxonómiou, za ktorú som od nástupu do svojho mandátu usiloval,“ uzavrel poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Tu si môžete prečítať list, ktorý podpísal, medzi inými, aj minister Richard Sulík.

O mam

Odporúčame pozrieť

les, strom

Komisia navrhuje komplexné monitorovanie na zlepšenie odolnosti európskych lesov

Komisia navrhuje zákon o monitorovaní lesov, ktorým sa odstránia existujúce medzery v informáciách o európskych lesoch a vytvorí sa …

Consent choices