Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ pripravuje právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca pre nedodržanie zmluvy

Európska komisia podľa piatich diplomatov EÚ pripravuje právne kroky proti výrobcovi vakcín AstraZeneca, informuje o tom portál Politico.

Táto možnosť sa objavila na stredajšom stretnutí veľvyslancov EÚ, kde túto otázku nastolila Európska komisia, pričom väčšina členských krajín EÚ uviedla, že podporí žalovanie spoločnosti za masívne výpadky sľúbených vakcín.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Konflikt medzi firmou AstraZeneca a Európskou komisiou sa začal v januári, keď firma uviedla, že nedodá pôvodne dohodnutý počet očkovacích dávok. Do konca prvého kvartálu mala spoločnosť podľa zmluvy s EÚ dodať 100 miliónov dávok, pričom do členských krajín prišlo len 30 miliónov vakcín.

Nákup vakcín Pfizer/ BioNtech

Predsedníčka Európskej komisie uplynulý týždeň už informovala, že Európsky blok začal rokovať o nákupe 1,8 miliárd dávok vakcíny Pfizer / BioNtech, ktoré sa majú dodávať do roku 2023. „Musíme sa zamerať na technológie, ktoré sa osvedčili: vakcíny mRNA sú jasným príkladom,“ povedala minulú stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pričom upresnila, že dodanie týchto 1,8 miliárd vakcín by malo prebiehať medzi rokmi 2021 až 2023.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Európska komisia v stanovisku tiež uvádza, že okrem výroby vakcín by aj výroba základných komponentov k vakcínam prebiehala v EÚ, totiž doteraz bol veľký problém práve s dodávkami komponentov k výrobe.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices