PHOTO: © European Union.

Dánsko pomáhalo Spojeným štátom v odpočúvaní európskych predstaviteľov, tvrdia dánske médiá

Dánska tajná služba pomáhala v rokoch 2012 až 2014 Spojeným štátom sledovať európskych politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na dánske médiá.

Dánska obranná spravodajská služba (FE) podľa reportáže vysielacej spoločnosti Danmarks Radio spolupracovala na zhromažďovaní informácií s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Zbierali pritom informácie aj o ďalších predstaviteľoch z Nemecka, Francúzska, Švédska a Nórska.

Podobné obvinenia sa pritom objavili už aj v roku 2013. Tajné informácie, ktoré vtedy zverejnil americký whistleblower Edward Snowden, okrem iného uvádzali, že NSA odpočúva telefón nemeckej kancelárky. Biely dom to vtedy jasne neodmietol, len konštatoval, že Merkelovej telefón v súčasnosti neodpočúvajú a ani nebudú do budúcnosti. Nemecko je pritom blízkym spojencom Spojených štátov.

Nová správa informuje, že NSA sa v spolupráci s FE a napojením na dánsky internet dostala k textovým správam a telefonickým rozhovorom viacerých prominentov. Údajná spolupráca, ktorú v správe nazývajú Operation Dunhammer, umožnila NSA dostať sa k dátam použitím telefónnych čísel politikov ako parametrov vyhľadávania, uvádza Danmarks Radio.

Článok opisuje vyšetrovanie vysielacej spoločnosti a zahŕňa rozhovory s deviatimi zdrojmi, ktoré údajne mali prístup k utajovaným informáciám FE. Cieľmi odpočúvania vraj okrem Merkelovej boli aj vtedajší nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý je v súčasnosti nemeckým prezidentom, a opozičný líder Peer Steinbrück.

Dánska ministerka obrany Trine Bramsen, ktorú o špionáži údajne informovali skôr, sa pre Danmarks Radio vyjadrila, že „systematické odpočúvanie blízkych spojencov je neprijateľné“. FE ani NSA sa zatiaľ k správam nevyjadrili.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Snowden v nedeľu po zverejnení informácií obvinil amerického prezidenta Joea Bidena, že bol „v tomto škandále hlboko zainteresovaný už prvý raz“. Biden bol totiž v čase, keď sa údajné odpočúvanie uskutočnilo, viceprezidentom. „Mala by byť jasná požiadavka na úplné zverejnenie, nielen v Dánsku, ale aj u ich hlavného partnera,“ uviedol prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.

Snowden, ktorý predtým pracoval aj pre CIA, v roku 2013 poskytol médiám podrobnosti o rozsiahlom sledovaní internetovej a telefonickej komunikácie zo strany amerických tajných služieb. Spojené štáty ho následne obvinili z krádeže vládneho majetku, nepovoleného zverejnenia informácií o národnej bezpečnosti a tiež úmyselného zverejnenia utajovaných informácií. Pred uväznením sa v súčasnosti skrýva v Rusku.

Predtým, ako Snowden odhalil dôkazy, predstavitelia amerických tajných služieb trvali na tom, že NSA nikdy vedome nezbierala dáta zo súkromných telefónnych záznamov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices