praca
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

OECD: Vo vyspelých krajinách počas pandémie zaniklo 22 miliónov pracovných miest

Vo vyspelých ekonomikách počas pandémie ochorenia COVID-19 zaniklo až 22 miliónov pracovných miest. Vyplýva to z výročnej správy Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Programy na udržanie pracovných pozícií, ktoré krajiny zaviedli počas kulminácie koronakrízy, zachránili približne 21 miliónov miest, uviedla správa. Informuje o tom portál cnbc.com.

Bohatým krajinám však hrozí dlhodobé zvýšenie nezamestnanosti. „Mnohé z pracovných miest, ktoré sa počas pandémie stratili, sa neobnovia,“ povedal Stephane Carcillo, šéf oddelenia pracovných miest a príjmov v OECD. V máji sa miera nezamestnanosti v rámci členských krajín OECD znížila na 6,6 percenta, ale zostala prinajmenšom jedno percento nad úrovňou z obdobia pred pandémiou.

OECD uviedla, že neočakáva návrat celkovej zamestnanosti v členských krajinách organizácie na normálnu úroveň skôr ako v treťom kvartáli roku 2023. Avšak niektoré krajiny, napríklad v ázijsko-tichomorskom regióne, ktoré prejavili lepšie zvládanie krízy, by mohli dosiahnuť rýchlejšie zlepšenie zamestnanosti.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Nezamestnanosť klesá a blíži sa k historickému minimu

Miera evidovanej nezamestnanosti klesla piaty mesiac za sebou a klesá už od začiatku roka. V máji klesla na …

Consent choices