Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EMA odporúča tretie dávky vakcín Comirnaty a Spikevax pre ľudí s oslabenou imunitou

V prípade vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech lieková agentúra uvádza, že najmenej pol roka po druhej dávke možno zvážiť posilňujúcu dávku pre ľudí od 18 rokov s normálnou imunitou.

Európska lieková agentúra (EMA) odporúča podávanie ďalšej dávky vakcín proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna ľuďom s vážne oslabeným imunitným systémom. Takíto ľudia môžu extra dávky dostať najskôr 28 dní od druhého očkovania. EMA o tom informovala v pondelok.

Výbor EMA pre lieky na humánne použite (CHMP) odporučil extra dávky očkovacích látok po tom, čo štúdie ukázali, že u pacientov s transplantovanými orgánmi s oslabeným imunitným systémom zvyšujú schopnosť tvorby protilátok proti koronavírusu. Neexistujú síce priame dôkazy o tom, že táto schopnosť ochraňuje proti COVID-19, očakáva sa, že ďalšia dávka zvýši ochranu aspoň u niektorých pacientov, uviedla EMA s tým, že bude v tejto súvislosti naďalej monitorovať dáta. EMA upozorňuje, že je dôležité rozlišovať extra dávky pre ľudí s oslabeným imunitným systémom a posilňujúce dávky pre ľudí, ktorí majú normálny imunitný systém.

V spojitosti s posilňujúcimi dávkami CHMP zhodnotil dáta pre vakcínu Comirnaty (Pfizer/BioNTech), ktoré ukazovali nárast úrovní protilátok po podaní tretej dávky po približne šiestich mesiacoch od druhého očkovania u ľudí vo veku 18 až 55 rokov. Výbor preto dospel k záveru, že najmenej pol roka po druhej dávke možno zvážiť posilňujúcu dávku pre ľudí od 18 rokov. Riziká veľmi zriedkavých vedľajších účinkov, ako napríklad zápalové ochorenie srdcového svalu, po posilňujúcej dávke nie sú podľa EMA známe a dôsledne ich monitoruje. V prípade posilňujúcej dávky vakcíny Spikevax (Moderna) výbor ešte stále zhodnocuje dáta.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska lieková agentúra schválila vylepšenú vakcínu od konzorcia Pfizer-BioNTech

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila schválenie aktualizovanej verzie očkovacej látky konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorá má chrániť …

Consent choices