hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European union 2021.

Martin Hojsík: Spoločne sa nám podaril veľký úspech, súkromné chovy tigrov skončia

BRATISLAVA – Parlament v prvom čítaní schválil zákaz držby tigrov a iných mačkovitých šeliem a tiež medveďov a primátov v súkromných chovoch. Legislatíva zamedzuje prenikaniu odchovaných zvierat a produktov z nich do nelegálneho obchodu najmä s mačkovitými šelmami, ktorým v dôsledku takéhoto obchodovania hrozí vyhubenie vo voľnej prírode. Novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES) z dielne ministerstva životného prostredia podporilo v prvom čítaní 100 poslancov parlamentu.

Martin Hojsík: Spoločne sa nám podaril veľký úspech

„Už viac ako rok sa so svojím tímom a Zvieracím ombudsmanom snažíme zastaviť krutú realitu súkromných chovov tigrov a iných šeliem. Takýto chov šeliem a obchodovanie s nimi prispieva k lovu tigrov vo voľnej prírode. V súkromných chovoch navyše často nie sú dodržiavané základné podmienky ako napríklad dostatočný priestor na pohyb. Dochádza k ich množeniu a nelegálnemu zabíjaniu. Ďakujem poslankyniam a poslancom za to, že sa postavili na stranu ľudskosti, odbornosti a v prvom čítaní zahlasovali za ukončenie súkromného chovu tigrov a iných ohrozených šeliem. Ďakujem aj Ministerstvu životného prostredia za spoluprácu a predložený návrh, no najväčšia vďaka patrí vám všetkým, ktorí ste podpísali našu výzvu Klietka nie je záchrana ako aj hromadnú pripomienku k návrhu ministerstva. Bez vás by to nešlo!“ hovorí europoslanec Martin Hojsík.

Novela zákona CITES reguluje súkromný a komerčný chov vybraných exotických mačkovitých šeliem, medveďov a primátov. Zakázaná bude držba živých tigrov, leopardov, levov, gepardov, jaguárov, rysov, púm, medveďov a primátov. Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja je dôvodom legislatívnej zmeny zamedziť nelegálnemu obchodu s exotickými živočíchmi a produktami z týchto živočíchov, ktoré končia často v tradičnej ázijskej medicíne. „V súčasnosti má napríklad tiger väčšiu hodnotu mŕtvy, ako živý. Úplne každá jeho časť sa spracováva na bujóny, polievky, víno, či rôzne extrakty. V ázijských krajinách veria, že tieto výrobky pomáhajú pri rôznych chorobách a zdravotných ťažkostiach. V prírode je pritom už len okolo 3900 tigrov,“ zdôraznil minister Budaj.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na zníženie objemu, opätovné používanie a recykláciu obalov

Na tradičnú čínsku medicínu sa využívajú tiež exempláre primátov a medveďov. Obchod s týmito exotickými zvieratami je v rámci celej EÚ prepojený a živočíchy, ktoré pochádzajú zo Slovenska, môžu byť zdrojom nelegálneho obchodu v iných členských krajinách.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2022. Zákaz držby sa nevzťahuje na zvieratá držané pred nadobudnutím účinnosti tohto zákazu (na dožitie), živočíchy chované v zariadeniach, ktorých cieľom je ochrana, zachovanie a záchrana populácie daných druhov vo voľnej prírode. Ide napríklad o licencované zoologické záhrady, chovné a rehabilitačné stanice pôvodných druhov živočíchov, či záchytné zariadenia na účely podľa veterinárnych predpisov. V novele zákona je prechodné ustanovenie, podľa ktorého sa zákaz držby nebude vzťahovať aj na zvieratá, nadobudnuté vlastným odchovom od 1. januára 2022 do 30. júna 2022.

Návrh zákona CITES počíta aj s povinnosťou vyhotoviť fotodokumentáciu mŕtveho živočícha a tiež prísnejšími kontrolami Slovenskej inšpekcie životného prostredia a okresných úradov, pri výkone štátneho dozoru.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices