Komisia zvažuje poskytnutie pomoci v oblasti produkcie polovodičov

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že by mohla schváliť pomoc na financovanie produkcie polovodičov v 27-člennom bloku. Vyjadrila sa tak v súvislosti s celosvetovým nedostatkom čipov a intenzívnou konkurenciou v súvislosti so snahou uspokojiť dopyt.

Komisia očakáva, že nedostatok polovodičov, ktoré sú kľúčovým komponentom pri výrobe najrôznejších produktov od smartfónov po autá, bude naďalej pretrvávať a ovplyvňovať hospodárstvo únie. Medzi najhoršie zasiahnutých patria výrobcovia automobilov, ktorí museli v dôsledku nedostatku obmedziť alebo zastaviť produkciu.

Väčšina výrobcov čipov pritom sídli v Ázii a blok chce zredukovať svoju závislosť od nich posilnením produkcie na svojom území. „Komisia zváži schválenie podpory na vyplnenie možných nedostatkov vo financovaní v ekosystéme polovodičov, najmä pre európske zariadenia, prvé svojho druhu,“ vyjadrila sa v tejto súvislosti eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Zavedú pritom podľa nej záruky, aby bola pomoc „nevyhnutná, zodpovedajúca, primeraná a, samozrejme, aby sme zabezpečili obmedzenie nepatričného narušenia súťaže“.

Sebestačnosť je podľa Vestagerovej ilúzia, no EÚ sa nesmie pri dodávkach čipov spoliehať na jednu krajinu alebo spoločnosť. „Cieľom by mala byť diverzifikácia medzi rovnako zmýšľajúcimi partnermi na vybudovanie odolného dodávateľského reťazca a vyhnúť sa zlyhaniam v jednom bode,“ vysvetlila eurokomisárka. Európsky blok už v tomto roku spustil priemyselnú alianciu, ktorej cieľom je zvýšiť do roku 2030 podiel EÚ na globálnej produkcii polovodičov na 20 %.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Výrobu áut zbytočne nepredražujme

Európsky parlament prijal rokovaciu pozíciu k prepracovaniu pravidiel Európskej únie pre typové schvaľovanie a dohľad …

Consent choices