nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová /v strede/, europoslankyňa /RE/. PHOTO: FB LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová hovorí o výnimočnom úspechu: Zdravotné sestry budú viac chránené

🥳 ÚSPECH EP ZNAMENÁ OCHRANU ZDRAVIA NAŠICH ZDRAVOTNÝCH SESTIER 🥳

👉 Poviem vám, vyjednávania boli extrémne ťažké a trvali dve desiatky hodín. Pre parlament je to naozaj obrovský úspech, že presadil veľkú časť zo svojich požiadaviek na ochranu pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s nebezpečnými látkami.

👉Doteraz boli pracovníci chránení smernicou len pred karcinogénmi a mutagénmi, vďaka parlamentu už budú chránení aj pred reprotoxínmi, ktoré spôsobujú potraty a neplodnosť

👉 Špecifický význam má revízia smernice pre zdravotné sestry, ktoré často denno-denne manipulujú s liekmi, ktoré obsahujú nebezpečné látky, napríklad na liečbu rakoviny. Ich školenia v tejto súvislosti budú musieť byť oveľa detailnejšie a presnejšie, aby sme zaručili, že budú o rizikách dostatočne informované a zo strany zamestnávateľov aj príslušne vybavené ochrannými pomôckami a opatreniami.

👉 Táto úprava ma stála množstvo síl. Zastupovala som celý Európsky parlament a poviem Vám, vyjednávania neboli najľahšie. Som veľmi rada, že si ochranu zdravia občanov osvojili všetky strany.

Pracovníci v únii budú lepšie chránení pred nebezpečnými chemickými látkami

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) a slovinské predsedníctvo Rady EÚ sa dohodli na aktualizácii smernice týkajúcej sa karcinogénov a mutagénov, čo je únijný zákon o ochrane pracovníkov pred rizikami súvisiacimi s vystavením karcinogénnym a mutagénnym látkam. Rada EÚ o tom informovala prostredníctvom svojho oficiálneho webu.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Podľa dohody budú mať pracovníci väčšiu ochranu vďaka stanoveniu limitov pre zlúčeniny akrylonitrilu, niklu a benzénu. EP a Rada EÚ sa zároveň dohodli na rozšírení rozsahu pôsobnosti smernice na toxické látky a chemikálie, ktoré môžu zasahovať do ľudského reprodukčného systému.

„EÚ týmto podnikla ďalší krok, aby ochránila pracovníkov pred látkami, ktoré môžu spôsobiť rakovinu alebo iné ochorenia. Tieto nové pravidlá znížia vystavenie chemikáliám spôsobujúcim rakovinu pre približne milión pracovníkov,“ povedal Janez Cigler Kralj, slovinský minister práce, rodiny, sociálnych vecí a rovnosti príležitostí.

Podľa údajov Európskej komisie je viac ako milión pracovníkov v EÚ vystavených pôsobeniu akrylonitrilu a zlúčenín niklu a benzénu, pričom každoročne je 52 % úmrtí z povolania v EÚ spôsobených rakovinou.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices