peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Kumulovaná čistá emisia eur rástla vlani na Slovensku pomalšie

Kumulovaná čistá emisia eurovej hotovosti na Slovensku rástla v minulom roku pomalšie ako v roku 2020, ale rýchlejšie ako v roku 2019. Ako ďalej informuje Národná banka Slovenska vo výročnej, vlani dosiahla hodnotu 18,75 mld. eur s medziročným rastom o 11,9 %. Z toho hodnota eurobankoviek bola 18,5 mld. eur a hodnota euromincí, vrátane zberateľských euromincí, 224 mil. eur. Z hľadiska denného vývoja emisie sa ročné navýšenie hodnoty pohybovalo v rozpätí medzi 1,3 až 2,2 mld. eur. Maximálna hodnota emisie sa vlani dosiahla v predvianočnom období, a to 18,9 mld. eur.

Najvyšší podiel na emisii všetkých eurobankoviek z hľadiska množstva mala 100-eurová bankovka s podielom 39 %. Podiel 50-eurovej bankovky, ktorá dosahovala najvyššie podiely na emisii na Slovensku od zavedenia eura do roku 2015, sa v posledných dvoch rokoch znižoval, a v roku 2021 dosiahol 17,9 %. To bolo menej ako podiel 10-eurovej bankovky, ktorá mala podiel 19,5 %.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Najvyšší podiel na emisii euromincí mali vlani mince dvoch najnižších nominálnych hodnôt. Ich spoločný podiel na celkovej emisii euromincí tvoril takmer 63,7 %, rovnako v roku 2020. Z hľadiska absolútnej hodnoty ich podiel tvorí len 4 % z celkovej hodnoty euromincí v emisii.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices