Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EMA by podľa nemeckého ministra zdravotníctva mohla v septembri schváliť kombinované vakcíny

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v piatok povedal, že Európska lieková agentúra (EMA) pravdepodobne na budúci mesiac schváli používanie vakcín, ktoré budú účinné proti dvom variantom koronavírusu. Minister vyslovil očakávanie, že EMA sa stretne 1. septembra, aby posúdila vakcínu chrániacu pred pôvodným vírusom a takzvaným variantom omikron, ktorý je známy aj ako BA.1.

EMA sa potom pravdepodobne opäť stretne 27. septembra na posúdenie kombinovanej vakcíny proti pôvodnému vírusu a variantu BA.5, ktorý je zodpovedný za najnovšiu globálnu vlnu prípadov ochorenia COVID-19, povedal Lauterbach. Nemecko si objednalo dostatočný počet oboch týchto vakcín a bude schopné ich distribuovať deň po tom, ako budú odsúhlasené, povedal šéf nemeckého rezortu zdravotníctva.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) uviedol, že kombinované očkovacie látky známe ako bivalentné alebo multivalentné vakcíny umožnia zachovanie prínosu osvedčenej pôvodnej očkovacej látky a zároveň poskytnú dodatočnú ochranu pred novými variantmi koronavírusu. Takýto prístup sa využíva pri vakcínach proti chrípke, ktoré sa prispôsobujú každý rok na varianty a dokážu chrániť pred štyrmi druhmi chrípky.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices