vakcína, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EMA odporučila vakcináciu proti opičím kiahňam menšou dávkou látky Imvanex

Vakcína proti opičím kiahňam od spoločnosti Bavarian Nordic je podľa Európskej liekovej agentúry (EMA) stále efektívna aj v menšej dávke a vzhľadom na súčasné obmedzené zásoby ju možno rozdeliť na päť menších. Agentúra uviedla, že očkovanie pätinovou dávkou vakcíny Imvanex, známej aj ako Jynneos, podľa všetkého vytvára podobné úrovne protilátok ako plná dávka. EMA zároveň odporúča očkovanie takouto dávkou tesne pod kožu a nie do hlbšieho tkaniva. Očkovaní by mali stále dostať dve dávky s odstupom štyroch týždňov.

EMA uviedla, že orgány v členských štátoch môžu rozhodnúť o tomto „dočasnom opatrení“ pri úsilí ochrániť zraniteľných ľudí počas súčasného šírenia opičích kiahní. Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová poznamenala, že rozhodnutie umožní zaočkovať so súčasnými zásobami látky päťnásobne viac ľudí. „Toto zabezpečuje lepší prístup k očkovaniu pre ohrozených občanov a zdravotníckych pracovníkov,“ uviedla vo vyhlásení.

Podobné rozhodnutie ako EMA už skôr počas tohto mesiaca urobil aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Nezvyčajné odporúčania oboch regulačných orgánov odzrkadľujú extrémne obmedzené globálne zásoby vakcíny, ktorú pôvodne vyvinuli proti pravým kiahňam. Bavarian Nordic je jedinou spoločnosťou, ktorá vakcínu vyrába a očakáva, že tento rok bude mať k dispozícii približne 16 miliónov dávok.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Vo svete evidujú viac ako 40-tisíc prípadov opičích kiahní, pričom zhruba polovica je v Európe. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týždeň informoval, že za ostatné dva týždne sa hlásené nové prípady zvýšili o 20 percent a takmer všetky prípady boli muži, ktorí boli homosexuáli, bisexuáli alebo mali sex s inými mužmi.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices