Volodymyr Zelensky, prezident Ukrajiny. PHOTO: SITA/AP

Ukrajinský ľud získal Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za rok 2022

Europoslanci udelili odvážnemu ľudu Ukrajiny zastúpenému svojím prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola oznámila laureáta za rok 2022 v rokovacej sále v Štrasburgu v stredu popoludní na základe rozhodnutia Konferencie predsedov Parlamentu (predsedníčky a lídrov politických skupín).

„Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov. Pre všetkých, ktorí išli bojovať za to, v čo veria. Viem, že odvážni obyvatelia Ukrajiny sa nevzdajú a neurobíme tak ani my,“ povedala.

Nevyprovokovaná ruská útočná vojna proti Ukrajine spôsobuje ukrajinskému ľudu obrovské náklady. Bojujú nielen za ochranu svojich domovov, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti, ale zároveň obhajujú slobodu, demokraciu, právny štát a európske hodnoty na bojiskách „proti brutálnemu režimu, ktorého cieľom je oslabiť našu demokraciu, oslabiť a rozdeliť našu Úniu,“ tvrdia poslanci.

V nominácii sa zdôrazňuje úsilie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako aj úloha jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnych pohotovostných služieb Ukrajiny, Julie Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Oleksandry Matviyčukovej, právničky a predsedníčky organizácie Centrum pre občianske slobody, hnutie občianskeho odporu Žltá stuha a Ivan Fedorov, primátor ukrajinského mesta Melitopol, ktoré je v súčasnosti pod ruskou okupáciou.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Sacharovova cena bude udelená 14. decembra v Štrasburgu. Viac informácií o ďalších finalistoch Sacharovovej ceny v roku 2022 nájdete tu.

Súvislosti

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každý rok Európsky parlament. Bola zriadená v roku 1988 s cieľom uctiť si jednotlivcov a organizácie bojujúce za ľudské práva a základné slobody. Nesie meno sovietskeho fyzika a politického disidenta Andreja Sacharovova a je spojená s finančnou odmenou 50 000 EUR.

Minulý rok Parlament udelil cenu ruskému opozičnému politikovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices