komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia investuje zhruba 1,2 miliardy eur do obranného výskumu a vývoja

Európska komisia schválila investíciu vo výške zhruba 1,2 miliardy eur do spoločného obranného výskumu a vývoja. Vôbec po prvý raz prijala rozhodnutie o udelení grantov pre 61 projektov prostredníctvom Európskeho obranného fondu (EDF). Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Týmto rozhodnutím EÚ financuje projekty špičkových obranných kapacít, ako sú bojové lietadlá, obrnené vozidlá a lode novej generácie, kritických obranných technológií v oblastiach vesmíru, kybernetiky, vojenských cloudových služieb, umelej inteligencie a polovodičov, prelomových technológií, najmä v oblasti kvantových technológií a nových materiálov, i medicínskych protipatrení. Do oblasti vzdušného boja poputuje zhruba 190 miliónov eur, pozemného boja približne 155 miliónov, námorného boja asi 103 miliónov a protivzdušnej a protiraketovej obrany okolo 100 miliónov eur. Projekty súvisiace s vesmírom dostanú podporu približne 50 miliónov eur a s kybernetickou bezpečnosťou 38 miliónov eur.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Podporu dostanú aj sľubné projekty, do ktorých sú zapojené cezhraničné malé a stredné podniky (MSP) a začínajúce podniky v rámci kategórie špecializovaných MSP. Financovaných je 24 projektov. Celkovo tvoria MSP približne 43 percent subjektov zúčastňujúcich sa na projektoch.

(SITA)

O mam

Consent choices