Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík: Koalícia premrhala rok, podávame návrh na sprísnenie používania nebezpečnej pyrotechniky

hojsíkVláda aj parlament premrhali rok, ktorý mali na prípravu sprísnenia používania pyrotechniky. Silvestrovské oslavy sú za rohom a koalícia napriek sľubom nedokázala vypočuť hlas vyše 43-tisíc ľudí, ktorí jasne vyjadrili, že súčasná situácia s pyrotechnikou je neúnosná.

Na petíciu ešte v januári tohto roka nepriamo zareagovali ako minister Budaj, tak aj predseda výboru pre životné prostredie a poľnohospodárstvo poslanec Karahuta verejnými prísľubmi pripraviť a prijať zákon obmedzujúci používanie pyrotechniky širokou verejnosťou. Hnutie Progresívne Slovensko na príprave zmeny legislatívy spolupracovalo v rámci pracovnej skupiny pre ochranu zvierat. Cez leto vyzvalo jej predsedu Karahutu, na predloženie novely zákona, ktorý bol vypracovaný pracovnou skupinou.

Jaroslav Karahuta na našu výzvu nezareagoval a zákon do parlamentu nepredložil. „Nemôžeme si dovoliť viac čakať. Do parlamentu podávame vlastný legislatívny návrh regulujúci používanie zábavnej pyrotechniky, na ktorom sme spolupracovali s organizáciou Zvierací ombudsman. Verejnosť aj ľudia, ktorí podporili našu výzvu potrebujú vedieť, že na ich hlase záleží a téma regulácie zábavnej pyrotechniky ostáva pre nás dôležitou,“ odôvodnil návrh Martin Hojsík, europoslanec Progresívneho Slovenska. „Teraz sa ukáže ako vážne mysleli predstavitelia vládnej koalície svoje verejné prísľuby,“ dodal.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Zákon by podľa hnutia pomohol zásadne znížiť negatívne dopady používania zábavnej pyrotechniky, najmä stres a zranenia zvierat, ohrozenie zdravia ľudí a znečistenie životného prostredia. „Návrh obsahuje úplny zákaz používania a predaja petárd ako najnebezpečnejšieho druhu pyrotechniky a sprísnenie používania ohňostrojov v okolí nemocníc, domovov sociálnych služieb či zvieracích útulkov, jednoducho všade, kde by mohol spôsobiť ujmu zraniteľným skupinám,“ vyjadrila sa Tamara Stohlová, odborníčka na životné prostredie PS, ktorá výzvu s Hojsíkom spoluiniciovala.

O mam

Consent choices