emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Emisie z ekonomickej činnosti Únie klesajú

Emisie skleníkových plynov z ekonomickej činnosti rezidentských jednotiek v Európskej únii (EÚ) boli v roku 2021 na úrovni 3,6 miliardy ton ekvivalentov oxidu uhličitého (CO2). V porovnaní s rokom 2008 je to pokles o 22 percent. Na svojej webstránke o tom informuje štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najväčší podiel v emisiách skleníkových plynov v minulom roku mala činnosť spracovateľského priemyslu – 800 miliónov ton ekvivalentov CO2. To predstavovalo 22 percent celkových emisií skleníkových plynov. Za ním nasledovali domácnosti (740 miliónov ton, 21 %) a dodávatelia elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (720 miliónov ton; 20 %).

V období rokov 2008, ktorý je prvým rokom s dostupnými dátami, a 2021 najväčší relatívny pokles emisií skleníkových plynov zaznamenala ťažba (-42 %), po nej nasledovali dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (-39 %) a spracovateľský priemysel (-23 %).

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Najväčší absolútny pokles emisií skleníkových plynov v rokoch 2008 – 2021 bol zaznamenaný v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (-468 miliónov ton ekvivalentov CO2). Ďalej to boli spracovateľský priemysel (-238 miliónov ton) a domácnosti (-114 miliónov ton).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices