simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Ceny potravín rastú všade, buďme ešte radi, že máme euro


Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Vnímané a očakávané miery inflácie, teda čo si myslia ľudia, aká vysoká je inflácia v danej chvíli a aká bude, dosiahli rekordné úrovne koncom minulého roka. V januári už poklesli, stále však podľa analytika Národnej banky Slovenska Michala Marenčáka zostávajú značne nad oficiálnymi hodnotami. Spotrebitelia na Slovensku v januári v priemere očakávali, že spotrebiteľské ceny za celý rok 2023 porastú o 32 %. Priemerná vnímaná inflácia od januára 2022 do januára 2023 bola medzi ľuďmi až 35 %. Oficiálne meraná miera inflácie však bola o viac ako polovicu nižšia, a to 14,9 %.

Ľudia si spájajú infláciu aj so zlými časmi v celej ekonomike. Očakávajú podľa Marenčáka vyššiu infláciu pri nižšom raste ekonomiky a vyššej nezamestnanosti a naopak. Súčasný ekonomický vývoj môže takéto chápanie vzťahov v ekonomike utvrdzovať. Podobné epizódy sú však v ekonomike skôr výnimkou. „Odborná verejnosť si spája infláciu s prehrievaním ekonomiky a teda s dobrými časmi. Toto pozorovanie platí i pre mnoho iných krajín,“ skonštatoval Marenčák.

Veľký vplyv na vnímanie inflácie a tvorbu inflačných očakávaní máju skúsenosti a vnemy pri nakupovaní, najmä potravín. „Vieme, že ľudia vnímajú infláciu individuálne na základe produktov, ktoré radi kupujú, no i na základe vlastnej životnej skúsenosti alebo vlastných kognitívnych schopností. V minulom roku narástli ceny potravín približne o štvrtinu,“ pokračuje analytik. Rástli podľa neho aj náklady bývania či ceny pohonných hmôt. „Tieto položky sú ľuďom na očiach najviac, preto niet divu, že ľudia vnímajú infláciu citlivo a dokonca vyššiu, ako oficiálne meranú,“ skonštatoval Marenčák.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

S poklesom inflácie cien potravín by mali klesnúť aj inflačné očakávania ľudí. Spomalenie rastu cien poľnohospodárskych plodín na svetových trhoch už tlmí nákladové tlaky výrobcov potravín. Postupne by aj ceny potravín v našich obchodov mali prepnúť z cválania na pomalý klus. Zníženie inflačných vnemov, a tým pádom očakávaní, by malo podľa analytika nasledovať.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices