Andrej Stančík, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. PHOTO: FB A. Stančík

A. Stančík: Už teraz sa sústredíme na ďalšiu zimu a naplnenie našich zásobníkov plynu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík sa v utorok, 21. februára 2023 v Bruseli, zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti.
Ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti členských krajín Európskej únie sa venovali príprave marcového zasadnutia Európskej rady, na ktorom bude pokračovať diskusia o konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva, energetike a otázkach spojených s pokračujúcou vojnou Ruska proti Ukrajine. „Príprava na novú energetickú sezónu je v plnom prúde a už dnes riešime ako zaistíme bezpečné a stabilné naplnenie zásobníkov plynu na ďalšiu zimu. Základom bude spoločný nákup prostredníctvom európskej energetickej platformy,“ zdôraznil Stančík.
Diskusia lídrov sa nevyhne ani agresii Ruska na Ukrajine. „S partnermi sme sa zhodli, že v tomto okamihu nie je iná alternatíva než pokračovať v podpore Ukrajiny, vrátane dodávky zbraní a munície. Zároveň je pre našich východných susedov dôležitá európska perspektíva, pretože Ukrajina patrí do európskej rodiny. Diskusia o zavedení roamingu pre Ukrajinu je preto dôležitým krokom v jej integračnom smerovaní do jednotného trhu EÚ,“ skonštatoval Stančík. Jednotný trh je jedným z najväčších výdobytkov našej európskej integrácie a zároveň je kľúčom k zabezpečeniu konkurencieschopnosti EÚ. Z pohľadu SR je preto dôležité jeho úplné dokončenie a odstránenie zbytočných bariér.
Stančík sa v Bruseli zúčastnil aj na stretnutí európskej siete pre strategický výhľad, ktoré sa zameralo na prepojenia medzi geopolitikou a udržateľnosťou sociálneho a ekonomického modelu EÚ. Slovenská republika identifikuje potrebu prijímania politík zameraných na zabezpečenie sociálne a ekonomicky udržateľnej Európy v nadchádzajúcich dekádach: demografická udržateľnosť, technologická konkurencieschopnosť a klimatická udržateľnosť.
Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices