Vladimir Putin, ruský prezident. PHOTO: © European Union 2014

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), pričom 27-členný blok počas ostatného roka znížil svoju závislosť od ruských fosílnych palív a zvýšil používanie obnoviteľnej energie. V utorok to pre agentúru AP povedal výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

„Európska únia teraz chápe, že ak chceme zvýšiť našu energetickú suverenitu, môže to ísť len cez obnoviteľné zdroje, pretože nám zostáva veľmi málo plynu, nemáme takmer žiadne uhlie a nemáme žiadnu ropu,“ povedal Timmermans.

Pred piatkovým prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu povedal, že Putin úplne podcenil odolnosť EÚ, keď Moskva počas vojny prerušila väčšinu tokov zemného plynu do Európy, čo je stratégia, ktorú európski lídri nazvali energetické vydieranie. „Verejne hovorí, že túto zimu Európania zamrznú a budú hladovať,“ povedal Timmermans. „Tak, ani sme nezmrzli, ani sme nehladovali, pretože naša produkcia potravín bola na vysokej úrovni. Nebol nedostatok. A naša energia? Podarilo sa nám zabezpečiť, aby túto zbraň nepoužil účinným spôsobom,“ dodal.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vojna však podnietila cenovú krízu energií v EÚ, ktorá zasiahla účty domácností a podnikov. „Naši občania museli znášať ťarchu jeho (Putinových) manipulácií. Ale nedostal nás. Nerozdelil nás a určite nás nedostal na kolená,“ skonštatoval Timmermans.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices